Американският фармацевтичен гигант Johnson & Johnson е осъден да плати 4.69 млрд. долара обезщетение на 22 жени и техните семейства в САЩ.

Те заведоха иск срещу компанията, обвинявайки я, че козметичните й продукти съдържат азбест, който им е причинил онкологично заболяване.

Това е последното от няколко хиляди дела, заведени срещу козметичния гигант, съобщава AFP.

Осъдиха Johnson & Johnson заради опасността от рак, които носят нейни продукти

Осъдиха Johnson & Johnson заради опасността от рак, които носят нейни продукти

Наложиха ѝ глоба от $55 милиона

Съдебно жури в Сейнт Луис, Мисури, се произнесе в полза на жените след 6-седмичен съдебен процес и 8 часа размисъл. Вредите включват компенсации от 550 млн. долара и над 4,1 млрд. долара наказателни щети.

Ищците твърдят, че употребата на талк за лична хигиена, произведен от компанията, е им е причинила рак на яйчниците.

"Повече от 40 години Johnson & Johnson са прикривали доказателствата за азбеста в продуктите си", заяви адвоката на потърпевшите Марк Лание в изявление.

Johnson & Johnson плаща глоба от $72 милиона заради смъртен случай

Johnson & Johnson плаща глоба от $72 милиона заради смъртен случай

Жена е починала след десетилетия употреба на талк пудра

"Надяваме се, че тази присъда ще привлече вниманието на управителния съвет на Johnson & Johnson и ще ги накара да информират по-добре медицинската общност и обществеността за връзката между азбеста, талка и рака на яйчниците", каза Лание, като призова за изтегляне на талка от пазара.

Козметичният гигант заяви, че е "дълбоко разочарован от присъдата". Johnson & Johnson нарече процеса "фундаментално несправедлив", намеквайки че ищците са използвали 22-те жени за собствена изгода.

"Резултатът от присъдата, която присъждаше същите суми на всички ищци, независимо от техните индивидуални факти и различията в приложимото право, говори, че доказателствата по делото са просто смачкани от предразсъдъците на този вид производство", добавят от компанията.

Осъдиха за $110 милиона Johnson & Johnson заради опасен за здравето продукт

Осъдиха за $110 милиона Johnson & Johnson заради опасен за здравето продукт

Поредното дело

От Johnson & Johnson са категорични, че талкът не съдържа азбест, нито причинява рак на яйчниците и обещаха, че ще "използват всички налични средства за обжалване".

Няколко подобни съдебни процеси вече са започнали, а компанията вече беше осъдена да плати 417 млн. долара на жителка на Лос Анджелис, която твърди, че е развила рак на яйчниците, след употреба на въпросния талк.

Впоследствие по-горна съдебна инстанция отмени глобата с мотива, че аргументите на жалбоподателя са недостатъчни и неясни.