Американската фармацевтична компания Johnson & Johnson трябва да заплати 55 милиона долара на жена, която твърдяла, че заради употребата на продукти за дамска хигиена с талк пудра е развила рак на яйчниците, съобщи Reuters.

Това определи съдебно жури в понеделник. Решението е втората поредна съдебна загуба за компанията, която се сблъсква с около 1200 иска, обвиняващи я в това, че не е предупреждавала адекватно потребителите относно рисковете от рак, които носят базираните на талк продукти.

Щатският съд в Мисури определил Глория Ристесънд да получи обезщетение от 5 милиона долара и наказателни щети в размер на 50 милиона долара.

Говорителката на производителя на фармацевтични продукти Каръл Гудрич обясни, че присъдата противоречала на 30 години проучвания в подкрепа на безопасността на козметичния талк. Компанията възнамерява да обжалва и ще продължи да защитава безопасността на продуктите си, добави тя.

Ристесънд заяви, че е използвала продукти като добре познатата пудра Baby Powder и пудрата Shower to Shower върху гениталиите си в продължение на десетилетия. Според нейните адвокати ѝ била поставена диагнозата рак на яйчниците и трябвало да бъде подложена на хистеректомия и други операции. В момента заболяването ѝ се намира в ремисия.

Това съдебно определение идва след решение на същия съд през февруари, според което Johnson & Johnson трябваше да заплати 72 милиона долара на семейството на жена, която починала от рак н яйчниците след дългогодишна употреба на талк пудра за дамска хигиена.

Johnson & Johnson плаща глоба от $72 милиона заради смъртен случай

Johnson & Johnson плаща глоба от $72 милиона заради смъртен случай

Жена е починала след десетилетия употреба на талк пудра