Днес трудно можем да си представим ежедневието без парфюм и козметика, но едва ли често се замисляме за историята на благоуханните аромати. Всъщност, за първия парфюм в света се смята тамянът, който е използван от египтяните преди 5000 години. След това е последван от древните араби, гърци, индийци и римляни.

Използването на парфюми датира от хиляди години, като примери за използвани аромати са открити в древен Египет, Римската империя, Месопотамия и Персийската империя. Парфюмите са били използвани за хигиена и чистота, както и церемониално и като символ на благородство, пише сайтът FragranceX.

Зелена светлина: Douglas се разделя с българския си партньор

Зелена светлина: Douglas се разделя с българския си партньор

Какво планира германският козметичен гигант за клиентите си у нас?

С течение на времето хората започват да създават собствени ароматни мехлеми и издигат ароматите в символ на висок социален статус.

Арабите се считат за първите създатели на парфюми в днешната им течна форма. Те успяват да подобрят вече познатата техника на дестилация и да произведат чисто етерично масло. Известният арабски лекар Ибн Син (Авицена) е направил все още така желаната розова вода около 1000 г. сл. Хр.

В Европа, след краха на Римската империя, парфюмерията също претърпява крах. Кръстоносците отново донесли ароматната вода тук през 11 и 12 век. По това време Гилдията на парфюмеристите, основана от крал Филип Август през 1190 г., получава първата концесия за парфюмерия във Франция.

Първият модерен парфюм е създаден през 1370 г. в Унгария по искане на кралица Елизабет. Така наречената унгарска вода, базирана на розмарин и лавандула, става известна в цяла Европа. Пионерът на европейските парфюми на алкохолна основа се използва векове наред преди да се появи одеколона.

Снимка 636785

Източник: iStock

От 1533 г. италианецът Рене ле Флорентен става личен парфюмерист на кралица Катрин Медичи, който работи успешно във Франция. Той е бил собственик на магазин за парфюми на моста Pont au Change, последван по-късно и от други производители на парфюми. По това време започва историята си и парфюмния град Грас в регион Прованс, Франция.

През 17-ти и 18-ти век почти всичко е парфюмирано във френския двор - за прикриване на неприятни миризми. Крал Луи XV е настоявал ежедневно да се сменят пищните аромати в стаите му. Известните парфюми на мадам де Помпадур струват половин милион франка годишно.

Революцията в развитието на парфюмите е белязана през 1709 г. с появата на одеколона(кьолнска вода), кръстена на гр. Кьолн, откъдето произхожда. Одеколон с цитрусови плодове, лавандула и розмарин представя желанието на компанията да предлага по-леки и свежи парфюми. И до днес оригиналният одеколон се предлага и почита в германската парфюмерия.

Златната ера на парфюмерията настъпва през 19-ти век. Пиер Франсоа Паскал Герлен отваря магазин в Париж, откъдето по това време си купува сметана. Откриването на ароматни синтетични вещества прави възможно намаляването на разходите и разпространението на парфюмите.

През 20 век средната класа също започва да се парфюмира все повече и повече, а парфюмерийната индустрия се превръща в бизнес за милиарди.

Непознатите братя милиардери, които управляват Chanel

Непознатите братя милиардери, които управляват Chanel

Те са наричани „най-тихите милиардери в модата“