Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува производство за проучване на евентуално извършени нарушения от "Кауфланд България". 

Регулаторът извършил предварително проучване във връзка с нарастващите цени на дребно (към крайните потребители) на хранителните продукти в магазинната мрежа в началото на 2023 г. и конкретно в големите търговски вериги, чийто дял на пазара на хранителни продукти е значителен.

От КЗК отбелязват, че в медийните публикации, които отразяват това, като причина за увеличението на цените се подучават високите надценки и условията, налагани на доставчиците и на производителите от страна на търговските вериги.

КЗК започва задълбочено проучване на сделката за "Булсатком"

КЗК започва задълбочено проучване на сделката за "Булсатком"

bTV видяха екзистенциален риск в намерението на United Group да придобие доставчика

Антимонополната комисия установила, че в договорите и споразуменията за рамкови условия между Кауфланд и доставчиците и производителите през 2022 г. (вкл. на месо и колбаси, мляко и млечни продукти) се съдържат клаузи, които може да попадат в обхвата както на абсолютните, така и на условните забрани Закона за защита на конкуренцията.

Такива, например са изискването за ежемесечно заплащане от страна на доставчиците към купувача за услуги, които не са пряко свързани с продажбата на селскостопански и хранителни продукти; липса или непълна уредба относно срока за предоговаряне на цени при наличието на обективни фактори като инфлация, увеличение на цените на суровини и материали, електроенергия, както и сключване на анекси към договорите за доставка на стоки със задна дата и други.

Сделката за €600 милиона между Villeroy & Boch българската Ideal Standard влезе в КЗК

Сделката за €600 милиона между Villeroy & Boch българската Ideal Standard влезе в КЗК

Севлиевското дружество е с годишни приходи за близо половин милиард лева

Предстои КЗК да установи липсата или наличието на извършено нарушение от страна на Кауфланд.