Най-голямата полска рафинерия - PKN Orlen ще поиска компенсация, след като Русия спря доставките на петрол за Полша през тръбопровода "Дружба" в края на февруари. Това заяви днес главният изпълнителен директор на компанията Даниел Обайтек, без да дава подробности за евентуалната сума.

"Руснаците спряха да доставят петрол за Полша, така че сега ще предприемем правни действия и ще подадем искове", казва той пред частното Radio Zet, съобщи Reuters. Обайтек обаче е отказал да определи размера на потенциалната компенсация, посочвайки, че не може да обсъжда подробности за фирмените договори.

Още през март миналата Полша обеща да спре да използва руски петрол до края на 2022 г., когато изтече дългосрочния договор на PKN с "Роснефт". Полската рафинерия обаче има споразумение с друга руска нефтена компания - "Татнефт", което изтича през 2024 година.

Миналата седмица премиерът на страната Матеуш Моравецки коментира, че Полша ще намали вноса на петрол от Русия до почти нула през февруари-март, от около 10% от петрола, преработван в рафинерията PKN в началото на 2023 година.