Вчера са били обслужени без закъснения 3082 полета в небето над България, за пръв път след началото на пандемията, съобщиха от BULATSA - Ръководство на въздушното движение (РВД). След отпадането на ограниченията за превоз на пътници, през второто тримесечие на 2022 г. се наблюдава интензивно възстановяване на броя на полетите.

Нивата на трафика варират между 85-95 спрямо броя на полетите за ден през 2019 г., като през уикендите достигат и до 98%. До момента има регистрирани единични случаи, в които са преминати 100% от нивата през съответния ден на 2019 година.

Очаква се трафикът в българското въздушно пространство да продължи да се възстановява, като се наблюдава известно изместване на запад в потоците и концентриране в централните сектори заради войната между Русия и Украйна, посочват от BULATSA.

Основно значение за бъдещото развитие на трафика ще има: колко ще продължени военния конфликт, цените на енергоносителите и влиянието им върху световната икономика, пандемията от Covid. Важен фактор ще бъде и способността на летищата и на авиокомпаниите да се справят с повишеното търсене по някои дестинации, тъй като поради липса на персонал се отменят полети.

Ръководителите на полети в РВД са подготвени за нарасналия трафик и са предприети всички мерки за безопасното обслужване на полетите. Очакваните най-високи стойности на броя полети са през юли и август.