Южнокорейският производител на панели Samsung Display заяви в петък, че обмисля да спре една от производствените си линии на дисплеи с течни кристали в завода си LCD панели в Южна Корея поради нестабилност на доставките.

Samsung Display, което е подразделение на гиганта Samsung Electronics, понастоящем управлява два завода за производство на LCD дисплеи - един в Южна Корея и един в Китай, пише Reuters.

"Samsung Display реорганизира продукцията и работния процес си поради свръхпредлагане и влошаване на печалбата. Все още обмисляме дали да спрем производствената линията за дисплеи. Нищо не е решено", се казва в съобщение на компанията.

Нарастващата конкуренция от китайските компании, преминаването към по-модерни OLED панели и пониженото търсене на смартфони и телевизори доведе до спад на продажбите и по-ниски цени за LCD дисплеите на южнокорейските производители.

Конкурентът на Samsung - LG преструктурира производствените си линии от LCD към OLED панели. Анализатори смятат, че скоро Samsung може да постъпи по същия начин.

LG обмисля и възможни промени за оставащата си производствена линия за LCD дисплеи в Южна Корея, е заявил главният финансов директор на компанията Сю Донг - хии по време брифинг, представящ приходите за миналия месец.

Цените за основния продукт на LG - 50-инчовите LCD телевизори паднаха с 7,5% за периода от април до юни спрямо същия период на миналата година според данни на WitsView, част от компанията за изследвания TrendForce.

Пазарните анализатори смятат, че цените на телевизионните панели ще продължат да падат заради натрупването на големи запаси. Според тях слабото търсене на телевизори се отрази на производителите на панели, които бяха принудени да реорганизират производството си.

 Samsung предупреди за спад на печалбата с цели 56%, а LG - за по-скромно понижение с 15%

Samsung предупреди за спад на печалбата с цели 56%, а LG - за по-скромно понижение с 15%

Най-вече заради търговската война