Акциите на AstraZeneca се понижиха с 1% след откриването на търговията днес, преди да възстановят спада си в Лондон, след като беше оповестено, че по време на клиничните изпитания на ваксината срещу коронавирус, разработвана от Оксфордския университет и произвеждана от компанията, е починал доброволец.

Неговата кончина е настъпила в Бразилия, а новината беше разпространена от Националната агенция за здравни наблюдения, която съблюдава няколко теста на ваксини. Според местното издание O Globo, той е страдал именно от коронавирус.

Въпреки смъртта му, от международният комитет по безопасност на AstraZeneca са препоръчали изпитанието да продължи. Причината е, че конкретно този доброволец е получил ваксина срещу менингит, а не такава срещу коронавирус. Твърди се, че медикаментът срещу менингит е бил "доказано безопасен", а ако смъртта беше настъпила сред тестовата група, получила ваксина срещу COVID, изпитанията щяха да бъдат прекратени.

Изследване: Wall Street очаква ваксина през февруари и W-образно възстановяване

Изследване: Wall Street очаква ваксина през февруари и W-образно възстановяване

Под едбна трета от фънд мениджърите смятат, че акциите са надценени

"Можем да потвърдим, че всички необходими процедури са били следвани", каза говорителят на AstraZeneca Брендън Макевой. "Всички значими медицински събития се оценяват от независимия комитет, следящ изпитанията. Неговата оценка и тази на властите не водят до притеснения относно самото проучване."

Същевременно по-рано тази седмица беше поставено на пауза друго изследване на ваксината, провеждано във Великобритания. Причината е, че един от доброволците в него е развил необяснимо заболяване, за което засега не е ясно дали е причинено от ваксината. AstraZeneca обявиха случилото се за "рутинно действие", необходимо за анализирането на събитието.

"Това често е нормална част от процеса на изпитанията на ваксините, който включва десетки хиляди хора", каза ръководителят на програмата за ваксините в доброволческата организация Wellcome Чарли Уелър. "Но е от решаващо значение да се разбере бързо дали заболяването има някаква връзка с ваксината или плацебо медикамента и данните да бъдат публично достъпни, както Оксфордският университет и AstraZeneca направиха."

Въпреки че акциите на фармацевтичния гигант се понижиха през последните шест месеца, за последните месеца техният ръст е от 15,3%, като днес те се търгуват при цена от 7845 паунда за акция.

Johnson & Johnson спря тестовете на ваксина срещу Covid-19 заради заболяване

Johnson & Johnson спря тестовете на ваксина срещу Covid-19 заради заболяване

Засега от компанията не дават повече информация