Компаниите от SOFIX изнесоха неконсолидираните си отчети за четвъртото тримесечие на миналата година и съответно за цялата година. И докато чакаме консолидираните отчети, предвид това, че близо половината от компонентите на индекса консолидират, все пак ще погледнем към моментната картина, пише Infostock.bg.

И започваме с приходите. Там ситуацията, дори на неконсолидирана основа, е доста обнадеждаваща. Средните приходи на компонентите на индекса през четвъртото тримесечие нарастват с над 25%, което е повече от отлично.

Компаниите, които отчитат сериозно понижение, са холдинги, така че това не е показателно. В същото време дружества, които не консолидират, като Адванс Терафонд и Елана Агрокредит, бележат повишения от съответно 46 и 57% в приходите си.

Двете банки в състава на индекса също се държат стабилно, съответно с ръст от 7.4% в приходите за Централна Кооперативна Банка и минимален спад от около 1% при приходите на Първа Инвестиционна Банка.

Приходите на Монбат отчитат минимално повишение от 1%.

Снимка 465412

Източник: Infostock.bg

Обръщайки се към печалбите, реализирани през последното тримесечие на миналата година, ситуацията е доста по-противоречива, съпоставена с тази при приходите. Всъщност средната печалба на компаниите от SOFIX се понижава минимално с 3.1% спрямо тази от 2018-та година. Но отново подчертаваме, че това са неконсолидирани данни, а за консолидираните ще трябва да изчакаме още малко - до края на месец февруари.

Печалбата на Адванс Терафонд се понижава близо наполовина, а тази на Първа Инвестиционна Банка намалява с близо 17.5%. На добро повишение се радва печалбата на Елана Агрокредит - нараснала със 17.1%.

Централна Кооперативна Банка отчита повишение на финансовия си резултат с 5.7%.

За повече актуализирана информация и съпоставимост очакваме с нетърпение изнасянето на консолидираните тримесечни и годишни отчети, когато отново ще погледнем към представянето на родните компании.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на БФБ