Мерките срещу коронавируса вече започват да променят облика на един от секторите, който пострада най-много от решенията на политиците - ресторантьорството. А освен самия сектор, сега, изглежда, пореден удар ще понесат и работещите в него.

Причината за това са изискванията за социална дистанция, които е много трудно да се спазват в кухните на ресторантите и пицариите. Затова и компаниите от сектора са започнали да се обръщат към роботи, които приготвят храните, като това е особено вярно по отношение на пицариите.

Роботите и технологиите: унищожителите на заетостта

Роботите и технологиите: унищожителите на заетостта

Икономическият отговор на една разпространена заблуда

През 2019 г. по време на Consumer Electronics Show базираният в Сиатъл стартъп Picnic представи роботът за производство на пици Picnic Pizza System. А те едва ли са допускали, че по-малко от две години по-късно той ще започне да се изкупува като топъл хляб от ресторантьорите, като първият от тях вече беше доставен през миналата седмица.

"Има уникален проблем с работната сила, предвид това, че вече хората не могат да работят до рамо в кухните", каза главният изпълнителен директор на компанията Клейтън Ууд пред King TV Seattle. "Затова ако искате да произвеждате голям обем храна, например за да извършвате доставки, трябва да можете да обработвате поръчките бързо и ефективно."

А заради това търсене не е учудващо, че Picnic получи значителни инвестиции в хода на затварянето на икономиката, предаде Zero Hedge. Същевременно техният робот се поръчва от заведения за хранене от всякакъв калибър. "Привличаме интерес от целия хранителен сектор, включително от големи и малки пицарии, кетъринг заведения, камиони за храна и магазини", казва Ууд.

По думите му те не просто спестяват от разходите за труд, а и си гарантират консистентност в производството на хранителните изделия, тъй като Picnic Pizza System може да произвежда винаги една и съща пица, независимо от огромното многообразие на плънките и размерите, на които машината е способна.

Все пак според предприемача основната цел пред робата не е да замени работещите в отрасъла, а просто да подпомогне дейността на компаниите. "Това е ко-бот - система, при която хората все пак работят редом с машината", каза Ууд.

Въпросът е обаче дали мерките срещу пандемията няма да ускорят значително тенденцията, при която роботите заменят трудещите се.