Нежно обичани от мнозина, безмитните магазини или т.нар. Duty Free Shops се възприемат като почти незаменим елемент от всяко международно летище, съществуващи толкова дълго, колкото и самата гражданска авиация.

Но всъщност това е изобретено от един човек, който няма нищо общо със самолетите. Кой е измислил този рай за пазаруващите и защо е толкова евтино там?

В основата на тази идея и на веригата Duty Free Shops стои Чарлз Фийни, човек с невероятни бизнес умения и филантроп, който похарчи почти цялото си състояние за благотворителност.

Снимка 619471

Източник: Atlantic Philanthropies

От Голямата депресия до войната

Бъдещият милиардер е роден на 23 април 1931 г. в американския град Елизабет, в семейство на ирландски имигранти. Детството на Фийни съвпадна с Голямата депресия и затова е трудно да се нарече щастливо: той започв да печели пари рано, за да помогне по някакъв начин на родителите си.

След като напуска училище, Чарлз се записва в армията и прекарва четири години в Корейската война. Бъдещият бизнесмен изразходва парите, получени на фронта, за изучаване на хотелиерския бизнес в колежа в университета Корнел, където влиза да учи след освобождаването си от армията.

DFS, или как да търгувате без данъци

В края на 1950 г. предприемачът заминава за Франция, за да продължи образованието си. В чуждата страна той има катастрофална нужда от пари и предприемчивия младеж отваря малък бизнес за продажба на безакцизен алкохол на американски моряци. Той научава за датата на пристигане на следващия кораб на американския флот от пристанищни жени с "леко поведение" .

Фийни разширява обхвата на дейността си и кани Робърт Милър, свой приятел от Корнел, за партньор. Заедно през 1960 г. те официално откриват компанията DFS - Duty Free Shoppers. Първият такъв магазин отваря врати в Хонконг, след това се появяват в Европа и Америка.

Идеята била проста до гениалност: търговията се извършваше директно на контролно-пропускателните пунктове през границата, в неутралната зона.

И тъй като мястото официално не принадлежи на нито една държава, ням на кой да плаща данъци, които значително влияят на цената на дребно. Фийни и Милър откриват златна мина.

Благодарение на японците

През 1964 г. бизнесът получава още един финансов тласък: на японците е разрешено да пътуват в чужбина (преди това имало ограничения, които се налагат след Втората световна война). Това забележително събитие съвпадна с Олимпийските игри в Токио. Японците, натрупали пари през годините на изолация, се втурнаха да пътуват по света, купувайки алкохол, цигари и други стоки безмитно. Най-много, разбира се, спечелиха магазини, разположени в азиатския регион.

Снимка 619472

Източник: Wikipedia

Летище за DFS

Нещата вървят толкова добре, че през 1976 г. компанията на Фийни отделя над 5 милиона долара за изграждане на летище на остров Сайпан в Марианския архипелаг, изгубен в западната част на Тихия океан. Отвореният там магазин DFS с бързо и успешно изплаща инвестицията.

Милиардер без милиарди

В края на 1980 г. Forbes няколко пъти включи бизнесмена в списъка на най-богатите хора на планетата, оценявайки годишния му доход на 300 милиона долара. Това обаче всъщност беше грешка. Още през 1982 г. Чарлз Фийни тайно прехвърля част от своя дял в компанията (около 39%) на създадената от него Atlantic Philanthropies. Фийни продължи да управлява DFS, само че печалбата не беше получавана от него, а от благотворотиелния му проект. Сериозни суми са похарчени за здравеопазване, образование и правна защита, а бизнесменът остана анонимен, без да афишира никъде участието си.

Фийни подходи към благотворителността като към бизнес: той отдели пари, само ако проектът обещава да бъде възможно най-полезен. Ако възвръщаемостта се окаже малка, финансирането се спира.

Разкриване на филантропа "милиардер"

През 1997 г., когато Чарлз решава най-накрая да се оттегли от DFS и да продаде останалите му активи на LVMH Corporation (Louis Vuitton Moët Hennessy), избухва скандал. Неговият сътрудник Боб Милър завежда дело, за да спре сделката. Именно там се оказа, че Фийни вече не притежава нищо.

Фондацията Atlantic Philanthropies просъществува до 2020 г.: отнема почти 40 години на Чарлз Фини да похарчи цялото си състояние - почти 8 милиарда долара за благотворителност. Той остави само 2 милиона за себе си, така че по думите му "да няма нужда от нищо в пенсия".

Сега Фийни живее в апартамент под наем в Сан Франциско и се вози в метрото. Мрежата на Duty Free Shop продължава да работи в 11 страни по света и има над 400 обекта.