Washington Prime Group — един от големите собственици на търговски центрове в Съединените американски щати с над 100 локации в страната — е подал документи за несъстоятелност, предава CNN. Компанията е под натиск заради здравните мерки и икономическата криза, които са в резултат от пандемията. WPG е осигурила $100 млн. финансиране, с което да продължи ежедневните си операции през периода на реорганизация.

Акциите на Washington Prime Group изтриха 55% след новината.

Временното затваряне и облекчаването на някои плащания по наемите са довели до ситуацията, посочват от компанията. WPG ще използва процедурата, за да извърши преструктуриране на бизнеса си и в опит да намали дълга си, който достига почти $1 млрд.

Компанията не е първата в сектора, която прибягва до процедурата. По-рано CBL Properties и PREIT, които също управляват търговски центрове, влязоха в същата ситуация през миналата година. И трите компании страдат, тъй като някои от най-големите им наематели също подадоха документи за защита от банкрут.

Наскоро UBS публикува доклад, според който пандемията е ускорила прехода към интернет пазаруване. Растежът на е-търговията ще доведе до още затваряне на магазини: около 80 хил. в САЩ през следващите пет години, прогнозират от банката.

В Калифорния изоставените молове стават жилища

В Калифорния изоставените молове стават жилища

Щатът има недостиг на жилища, а търговските центрове са празни заради вируса и е-търговията