Турция през 2021 г. стана лидер в закупуването на продукти от руския агропромишлен комплекс. Това съобщава Агроекспортният център към Министерството на земеделието, позовавайки се на предварителни данни на Федералната митническа служба на Руската федерация.

Русия е изнесла през миналата година 13 милиона тона селскостопанска продукция за Турция за $4,3 милиарда. На годишна база приходите от този износ са се увеличили с 38%.

"Благодарение на тази динамика Турция изпревари Китай и излезе начело сред държавите, внасящи руски храни с дял от 12%", се казва в доклада, цитиран от finmarket.ru.

По-специално, Турция запази водещата си позиция сред купувачите на руска пшеница. В края на календарната година в страната са били доставени 6,7 милиона тона пшеница (15% по-малко спрямо 2020 г.) за 1,8 милиарда долара (6,9% повече).

Според Роман Крон, генерален директор на Demetra Trading LLC, цитиран от Агроекспорт, физическият обем на износа е намалял леко през втората половина на 2021 г., поради рязък спад на вноса в Турция през октомври на фона на девалвацията на лирата.

"През следващите месеци до края на 2021 г. износът се възстановява. В същото време има изключително сериозна конкуренция в доставките за Турция от Украйна, която на фона на рекордна реколта увеличи износа за тази страна през юли -декември. Освен това за първи път от десет години започнаха доставките за Турция от Аржентина, където също се очаква рекордна реколта", каза той.

През миналата година Турция остана и най-големият вносител на руско слънчогледово масло. Доставките се увеличават с 42%, до 913 000 тона и по стойност - 2,5 пъти, до $1,1 милиарда. Слънчогледовото семе, което бе сред първите 3 стоки, изнасяни за Турция през 2020 г., не бе доставяно от Русия през миналата година.

"Исторически Турция е основният купувач на руски маслодайни семена и слънчогледово олио. Предвид въвеждането на ограничения върху износа на слънчоглед миналата година, турските преработватели бяха принудени да увеличат покупките на сурово слънчогледово олио", каза Иля Илюшин, търговски директор на Yug Rusi Група, на която "Агроекспорт".

Освен това през 2021 г. Турция стана лидер сред купувачите на руски ечемик, увеличавайки доставките с 3,1 пъти по обем (1,2 милиона тона) и 4,2 пъти в стойност (309 милиона долара). Износът на царевица възлиза на 1,1 милиона тона (69% повече) за 263 милиона долара (2,3 пъти повече), трици - 1,1 милиона тона (21% повече) за 235 милиона долара (59% повече). Четири пъти се увеличиха доставките на бобови култури - до $206 милиона.

Според Агроекспорт потенциалът за доставки на храни от Русия за Турция до 2030 г. ще надхвърли $5 милиарда. Сред стоките с потенциал са слънчогледово олио, зърнени (пшеница, ечемик, царевица) и бобови култури, трици, кюспе и пулп от цвекло, етанол.

Като цяло през настоящия селскостопански сезон (юли 2021 - юни 2022 г.) се очаква вносът на пшеница за Турция да нарасне до 10,7 милиона тона, което е с 3 милиона повече от миналия сезон. Това се дължи на сушата в страната, отбелязва Крон. "Така Турция все още трябва да внесе повече от 4 милиона тона, а търсенето на руска пшеница ще остане на фона на високата конкуренция от други доставчици", каза той.

Турция е сред 30-те най-големи вносители на селскостопански продукти в света. От 2012 г. Руската федерация е най-големият доставчик на хранителни продукти за тази страна. През 2020 г. Турция е внесла храни и селскостопански суровини на стойност 15,2 милиарда долара от чужбина, като повече от 20% от този обем идват от Русия.