В столицата на Румъния Букурещ беше открита фабрика за производство на литиево-йонни батерии за 13,6 милиона евро (15,1 милиона щатски долара). Тя е дело на базираната в Южна Африка компания производител на продукти за съхранение на енергия Metair Investments, пише SeeNews.

Съоръжението има производствен капацитет между 600 000 и 1 милион клетки годишно. Въвеждането на предприятието в пълна експлоатация напредва по план и се очаква производството да започне през второто тримесечие на следващата година.

През февруари 2018 година Metair придоби 35% от румънската компания Primemotors чрез изцяло дъщерното си дружество Rombat, за да ускори производството на литиево-йонни батерии на европейския пазар. Сделката беше на стойност 1 милион евро.

Още пък през 2012 година Metair закупи най-големия румънски производител на оловно-киселинни батерии Rombat за 43 милиона евро през 2012 година.

Metair е публична компания. Групата управлява международно портфолио от компании, които произвеждат, разпространяват и продават на дребно продукти за съхранение на енергия и автомобилни компоненти. Фабриката в Букурещ е първата такава на компанита, която ще произвежда литиево-йонни батерии.

ЕК одобри €3,2 милиарда помощ за производство на батерии за електромобили

ЕК одобри €3,2 милиарда помощ за производство на батерии за електромобили

Публичната помощ отключи още €5 милиарда частни инвестиции