Най-добре оборудваният завод в България поне за няколко дни е на "Цариградско шосе". Шумовете от работата на индустриални роботи, програмируеми машини за рязане, пресоване, гравиране и какво ли още не са най-логичното, което човек може да чуе по време на най-голямото изложение на машини и технологии в металообработката у нас - MachTech & InnoTech Expo.

Тази година интересът към него е изключително голям и се очакват сделки за милиони, казаха пред Money.bg от организаторите на събитието. То се провежда на фона на две важни тенденции - автоматизацията и роботизацията навлиза във все по-малки предприятия, а освен това войната в Украйна повишава интереса към компонентите и машините с двойно предназначение.

Машиностроенето привлича най-много чуждестранни инвестиции

Машиностроенето привлича най-много чуждестранни инвестиции

В момента се работи по 25 проекта за 456 милиона лева

Не отлив, а прилив

Въпреки пандемията и затрудненията около провеждането на подобни мащабни събития, отлив няма, казват организаторите. Напротив - още през миналата година като посетители и изложители са били достигнати нивата от предпандемичната 2019 г., а сега се очаква посещаемостта да е даже двойна. Говорим за около 10 000 души, които са почти изцяло представители на бизнеса - това е B2B събитие, на което се показва техника за стотици хиляди левове.

Снимка 636524

Източник: Явор Николов

Причината според хората зад MachTech & InnoTech е, че все повече по-малки фирми започват да модернизират производството си, в това число - и с внедряване на роботи. Според техните наблюдения, пандемията е била времето, през което тези процеси са се случили в големите предприятия, но с новите икономически реалности и поскъпването на труда се вижда наваксване и при по-скромните играчи.

Снимка 636521

Източник: Явор Николов

Именно това привлича и голяма част от посетителите. Сред тях има не само представители на българския бизнес, но и до 30% чужденци - от съседните Сърбия, Турция, Северна Македония, но и Китай, Австрия, Чехия, Япония и т.н.

Какво се предлага

Тази година на изложението участват над 160 компании с около 350 бранда, като две трети от изложителите са български. Сред тях има както такива, които произвеждат свои машини и търсят пазар за тях, така и дистрибутори на някои от водещите световни марки. Има и такива, които първоначално са продавали чужда продукция, но вече са започнали да инвестират в собствени разработки.

Снимка 636523

Източник: Явор Николов

Някои от машините, които могат да бъдат разгледани на MachTech & InnoTech Expo, всъщност вече са продадени и след края на изложението ще заминат към заводите на новите си собственици. Организаторите очакват през следващите дни да бъдат сключени сделки за няколко десетки милиона лева.