След пускането на iPhone на пазара години наред продажбите на Apple вървяха главоломно нагоре. 2016-а обаче се оказа не така успешна за компанията, като за първи път тя отчете спад в продажбите на смартфоните си.

Последните финансови резултати на технологичния производител показаха по-слаби темпове на растеж и изоставане на бизнеса на Apple в Китай.

Миналата седмица от американската корпорация обявиха, че имат 15% спад в приходите, както и в продажбите на iPhone, iPad и Mac. Освен това приходите й от китайския пазар са се сринали с 33 на сто.

Срив на продажбите на Apple в Китай

Срив на продажбите на Apple в Китай

Компанията обаче надмина прогнозите на анализаторите за глобалните си продажби

Според експертите на Уолстрийт може би времената на рекорден растеж за Apple са останали в миналото. Някои смятат, че едва ли компанията ще успее да повтори успеха си с iPhone от 2014 г., когато благодарение на продажбите на смартфона производителят отчете най-големите приходи и печалба в корпоративната история, пише The Guardian.

Основна причина за това е спадналото търсене на умни телефони в световен мащаб. При темпове на растеж на пазара между 60 и 90 на сто през 2010 и 2012 г., за тази година нарастването на продажбите е от едва 1 на сто.

Продажбите на iPhone спадат за първи път от създаването му през 2007 година

Продажбите на iPhone спадат за първи път от създаването му през 2007 година

И това няма скоро да се промени

След двете поредни неуспешни тримесечия за Apple се появиха съмнения, че технологичният гигант ще успее да привлече вниманието на потребителите с новата версия на iPhone, която трябва да излезе през есента.

От своя страна изпълнителният директор на компанията Тим Кук заяви, че корпорацията ще промени фокуса на бизнеса си към услугите, като iTunes, iCloud и други.