Алармените сигнали, които показват, че сте твърде зависими от чуждото мнение. Струва си да работите върху самочувствието, вътрешните опори и ​​и отговорността за собствения живот.

Снимка 410958

Източник: iStock

Отказваш се от своите нужди, заради тези на на другите.

Ако имате репутация на човек, който винаги ще помогне, никога не си тръгва, душата на компанията и най-добрият приятел на света, анализирайте на каква цена ви се дава тази оценка. Може да откриете, че всички около вас отдавна "са седнали на врата ви и са провиснали крака", защото сте готови да спасите другите, изоставяйки собствените си планове и желания.

Помагането е правилно нещо. Но непрекъснато да действате в собствена вреда, така че да ви мислят за много добър, все не си струва.

Научете се да казвате "не" .

Снимка 434892

Източник: iStock

Постоянно търсите одобрение.

Не сте доволни от резултатите от работата си, докато някой не ви похвали. Това може да се отнася както за работа, така и за рутинни неща. Например, връщате се у дома, за да се преоблечете, защото снимката ви е получило малко харесвания в Instagram, въпреки че отражението в огледалото е приятно.

Градете самочувствието си върху обективни показатели, а не върху чуждо одобрение. Например ръстът на продажбите във вашата област ще каже много повече за вашия професионализъм, отколкото похвалите от шефа ви.

5 актьорски умения, които са полезни за всеки

5 актьорски умения, които са полезни за всеки

Ефективни и достъпни упражнения за изграждане на самочувствие и харизма

Опитвате се да бъдете това, което другите искат да видят

В една от сцена от филма "Булката беглец" героинята казва на всеки младоженец, че обича същото ястие с яйца, което той обича . В резултат на това самото момиче не можа да разбере какво харесва.

За човек, който е твърде зависим от чуждото мнение, ситуацията е още по-сериозна. Ако преоткривате себе си за всеки човек, време е да намерите вътрешната си същност ​​и да решите кой сте.

Постоянно прехвърляте отговорността за живота си върху другите

От една страна, всичко е логично: хората около вас влияят на живота ви толкова много, че вашият успех или провал зависи от техните думи и действия. Но такава ситуация трудно може да се нарече здравословна.

Зрелият човек поема отговорност за живота си и преценява всяко действие, като взема предвид възможните рискове и последствия.

Как да говорите с шефа за заплатата: 7 полезни съвета

Как да говорите с шефа за заплатата: 7 полезни съвета

В допълнение към професионалните умения, ви трябва самочувствие и решителност, за да постигнете целта си

Приемате присърце мненията на другите, дори и да не са градивни

Не сте банкнота от сто долара, за да се харесвате на всички, но всеки упрек ви обезпокоява. Коментарът "всички хуманитарни науки са глупави" може да ви накара да напуснете любимата си работа и да отидете в инженерството. А още по-трагично е, ако вече спестявате за пластична хирургия, защото някой е казал, че не изглеждате добре.

Вие сте заобиколени не само от умни и доброжелателни хора, така че някои от думите на другите просто трябва да бъдат игнорирани.

Снимка 580174

Източник: iStock Images

Страхувате се от самотата

Поради зависимост от чуждо мнение, имате трудна ситуация със собствените си вътрешни посоки. Следователно възможността да останете без външен модератор предизвиква паника.

Направете мнението си приоритет за себе си и страхът ще премине.

Страхувате се да правите нещата сами.

Отказвате се от важен проект в работата, отлагате идеите за хоби или бизнес за по-късно и вече сте забравили кога смело сте започнали нещо ново и интересно. Водени сте от страха от провал, който може да разкрие вашите слабости.

Да се греши е нормално. Понякога си струва да поемате рискове, за да успеете.

Снимка 271624

Източник: iStock

Чувствате се отговорни за очакванията на другите.

Зависимият човек възприема очакванията на другите като свои собствени и много се страхува да не ги изпълни. И така ставаш адвокат, защото родителите ти така са искали, жениш се спешно, защото приятелите ти казват, че е време, и дори в кафенето си поръчваш същото като твоя спътник.

Очакванията на другите не са ваш проблем.

Не можете да вземете решение без чужд съвет.

Ако сменяте работа или държава на пребиваване, естествено е да попитате близките си какво мислят за това. Техните мнения ще помогнат да се получат повече аргументи за и против. Но когато става въпрос за ежедневни дела, нуждата от съвет на други хора показва зависимост.

Снимка 258907

Източник: iStock

Приемате лично всеки шепот зад гърба си.

Когато хората около вас си бъбрят и се смеят, ви се струва, че ви обсъждат. Обсъждат и осъждат разбира се, как иначе.

Но разберете, на повечето хора просто не им пука за вас, колкото и обидно да звучи.