Ако чувствате, че сте подценени на работа и буквално "орете неуморно", без да вдигате глава, само за стотинки, тогава вече е назрял моментът да отидете при шефа с разговор за повишаване на заплатата.

Това е неприятен и изнервящ епизод в живота на всеки служител, затова ето няколко полезни съвета как да се подготвите за важен разговор, за да успеете и да запазите стабилна нервна система.

В допълнение към специалните знания, ще ви трябва самочувствие и решителност, за да постигнете целта си. Предлага ме 7 полезнш съвета, кито ще помогнат да осъществите успешнот такъв важен, но и труден разговор с ръководителя на вашата организация.

Какво точно искаш

Много е важно да решите предварително, преди да говорите с мениджъра, каква сума искате да получите като увеличение на заплатата. Когато влезете в офиса на шефа си като уверен, спокоен професионалист, ще изглеждате странно, ако сте спънати от въпроса за желаната от вас заплата.

Помислете какво заплащане смятате за адекватно за вашите усилия и натовареност, дали искате ли увеличение от 15%, друг процент или конктертна сума. Но разбира се преди това, преценете реалистично, данните за сферата на вашата дейност и отрасъла като цяло, както и за вашата компания в частност.

Ако вашите искания са адекватни на ползите, които носите, не се колебайте да ги изразите, в крайна сметка вашият шеф също трябва да се съсредоточи върху някои конкретни данни и числа.

Формулирайте ясно и изкажете аргументите

Ако вашите искания не се основават само на желанието да смените колата се с по-нова, а на конкретни постижения, тогава бъдете готови да говорите за тях по-подробно, но все пак точно и ясно.

Направете списък на последните си успехи и резултати и го превърнете в мини-презентация, с числа и сравнителен анализ, ако е възможно.

Конкретните доказателства обикновено са най-силният аргумент и най-убедителният в поредица от обяснения за справедливостта на вашите претенции за достойно възнаграждение.

Демонстрирайте готовност за по-високо натоварване

Ако смятате, че шансът ви да блеснете тепърва предстои, подгответе списък със задачи, които бихте могли да поемете. Разгледайте внимателно как работи компанията и какво правят другите служители.

Може би можете да облекчите малко някой от колегите си или да комбинирате две позиции в организацията. Висока заплата не се дава за "красивите ви очи", така че бъдете готови за увеличаване на натоварването след съдбоносен разговор.

Не поставяйте ултиматуми на шефа

Можете да изнудвате шефа си с напускане, само ако имате пълни гаранции за работа от друга компания, където веднага да отидете в случай на уволнение. Само в позиция на желязна увереност е допустимо да използвате ултиматум като аргумент, в противен случай може да останете без нищо.

Ако надценявате значението си за компанията и не сте готови шефът лесно да подпише писмото ви за напускане, тогава е по-добре да не започвате съмнителни манипулации.

Освен това мениджърът, както всеки друг, ще се чувства неудобно, знаейки, че се опитвате да го притиснете в ъгъла и независимо от изхода на разговора, това няма да подобри отношенията ви.

Не се сравнявайте със заплатата на конкурентите

Както в предишния съвет, такъв подход не подобрява позицията ви в очите на шефа. Във всеки случай възможността да печелите повече в други организации не може да бъде единственият ви аргумент.

Разумен отговор от страна на шефа би бил да провери вашите професионални компетенции спрямо нуждите на конкурентите.

Само ако сте напълно сигурни в своята стойност и размера на вашия принос за успеха на организацията, можете да анализирате пазара на труда и да покажете на шефа си предложения от други компании.

Изберете време за разговор

Много е важно да изберете правилния момент, за да говорите за увеличение на заплатата. Добър момент да направите това може да е след като завършите успешно проект или друга важна за организацията задача.

За такъв важен въпрос дори правилният избор на опредлен час от деня играе роля: проучванията потвърждават, че след обилно хранене всеки човек става по-спокоен и приятелски настроен.

Помислете за "план Б"

Дори и да сте добре подготвени, заредени с убедителни аргументи и не се съмнявате във високата си стойност за организацията, винаги има шанс шефът да мисли различно или просто да не разполага с необходимите ресурси в момента.

Опитайте се честно да си отговорите на въпроса какво ще направите в случай на отказ? Ще си потърсите ли друга работа, ще се опитате ли да работите още повече или ще оставите всичко както е?

Съзнателният отговор на себе си ще ви помогне да се почувствате по-уверени във важен разговор, защото вече няма да сте на загуба и ще сте готови за всеки сценарий. Късмет!