Ясно е, че изкуственият интелект (AI) навлиза и тепърва ще навлиза все по-осезаемо в различните професии, включително в българския пазар на труда. Първоначално и най-бързо тази все още нова технология си проправя път в ИТ сектора, където вече се появи страхът, че може да замени част от програмистите и работещите в ИТ индустрията. Това, което е сигурно е, че ще създаде нови работни места, ще промени съществуващи позиции и ще е в помощ на голяма част от работещите.

Доброслав Димитров - председател на УС на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) и изпълнителен директор и съосновател на "Империя Онлайн" коментира за Money.bg, че на този етап "изкуственият интелект няма да заменя конкретна професия, а ще участва във всички професии.

Доброслав Димитров - председател на УС на БАСКОМ

Доброслав Димитров - председател на УС на БАСКОМ

"Всички ние ще го ползваме, всички ние трябва да го ползваме. Изкуственият интелект няма да ви вземе работното място, но някой, който използва изкуствен интелект, може и да го вземе", казва Димитров.

IBM заменя 7800 служители с изкуствен интелект (AI)

Технологичният гигант, който заменя хиляди служители с изкуствен интелект

Компанията ще прекрати временно наемането на нови служители

Изкуственият интелект вече е неразривна част от обществото

"Чрез своята високотехнологична индустрия България има уникален шанс да се възползва от това развитие, за да преобрази икономиката си. Колкото повече обществото се информира по темата и започне да оказва натиск за такова развитие от политиците, толкова повече те ще трябва да го правят, а не да неглижират IT индустрията", подчертава Доброслав Димитров.

Според него най-голямата опасност е това разбиране да бъде прекалено закъсняло, тъй като ситуацията се развива изключително бързо. Петата индустриална революция е на хоризонта с навлизането на AI и тепърва ще наблюдаваме неговата употреба както от обществото, така и от науката и бизнеса.

Снимка 616491

Източник: iStock

Според прогнозите на ИТ индустрията, до 2027 година развитието на изкуствения интелект ще доведе сектора до първо място като сектор по приходи

"България ще може да поддържа годишен ръст от 30%-40%. Това наиситна е огромна възможност за страната ни да настигне западните държави, но и огромна заплаха, ако не бъде използвана", коментира Доброслав Димитров.

Компаниите и обществото тепърва ще се ориентират за какво могат да използват AI и както всяка индустриална революция тази ще създаде повече работни места, отколко ще унищожи.

"Твоето БЪДЕЩЕ" е обща платформа на Webcafe.bg и Money.bg за кариерно развитие, която свързва талантите с бизнеса.

"Изкуственият интелект не трябва да се према като заместител, а като множител на човешките умения и производителност. AI ще бъде достъпен за хора с всякакво ниво на технологични способности, така както всички използват електричеството, дори да не разбират как работи", казва ИТ експертът.

Изкуственият интелект вече е неизменна част от работата в ИТ компаниите в България 

Доброслав Димитров споделя, че към днешна дата в повечето ИТ компании вече е задължително използването на GPT в абсолютно всеки един отдел и от всеки един човек, независимо с какво се занимава той.

"Ние вярваме, че всеки може да си подобри страшно много работата и въобще начина, по който върши една или друга работа с този помощник."

Изкуственият интелект е ускорител на бизнеса и "който го прегърне, само за няколко години може да помете конкурентите си". Това заяви д-р Артур Кордон, признат експерт и пионер в прилагането на AI в бизнеса. Той бе един от лекторите на форума "Изкуственият интелект: бъдещето на бизнеса е тук", организиран от БАСКОМ през април с участието на признати световни и български експерти.

Артур Кордон подчертава, че почти няма компания в топ 500 в света, която да не прилага изкуствен интелект - това се отнася не само до големите, но вече и до значително по-малки компании. По неговите думи, една система за изкуствен интелект трябва да има 4 функции.

Проучване: AI наистина помага на работното място

Проучване: AI наистина помага на работното място

Най-полезен е за по-неопитните служители

Задължителни функции на AI:

  • машинно обучение
  • предсказване
  • анализиране
  • решаване на сложни проблеми

"Най-важната начална стъпка е ръководителите да имат визия. Следващото по важност са кадрите. За основното навлизане трябват най-вече таланти, които са посветени на науката за данни. За тях тепърва ще трябва солидно образование", подчертава д-р Кордон.

Изкуственият интелект дава нова перспектива за ИТ сектора - с негова помощ всяка технологична компания може да увеличи производителността си от два до пет пъти в следващата една година, коментират експерти от технологичната индустрия. За внедряване на AI са нужни таланти със задълбочени познания в науката за данни, а бизнес лидерите трябва да имат визия и да пренастроят компаниите си.