Последният proprietary trader на Citibank, а и на целия "Уолстрийт", е българка.

Анна Райчева от 1994 година работи в банката, а през последните няколко ръководи отдела за търговия със собствени средства в нея.

Това е екип от 5 човека, който търгува с различни финансови инструменти за собствена сметка или за сметка на депозитите, като по този начин запазва цялата печалба за себе си. До края на този месец, разказва Wall Street Journal.

Защото през май ръководството на Citibank реши да го закрие отдела заради все по-строгите финансови регулации. Търговията за собствена сметка е широко разпространена в годините преди финансовата криза и големи инвестиционни банки като Goldman Sachs Group и Morgan Stanley правят сериозни печалби от нея.

След краха обаче регулаторите в САЩ налагат редица ограничения върху нея, правейки я трудна и неатрактивна.

Ето защо банките започват да закриват тези си отдели и през последните две години отделът на Райчева е единственото изключение на Уолстрийт. Сега и той отива в историята. Заради промените много трейдъри отиват да работят за хедж фондове и други по-малко регулирани индустрии.

Райчева също отива в такава. По думите й тя планира да създаде собствен хедж фонд, след като напусне в края на месеца сегашната си месторабота. 44-годишният мениджър казва, че все още не му е измислила име, но знае с какво ще се занимава: международна търговия, включително и на валутните пазари.

Българката пристига в САЩ веднага след промените през 1990 година. Завършва Университета Принстън през 1994 година , след което започва своята кариера във финансовия свят.