През 21 век до голяма степен многобройното население и бързото му увеличаване е свързвано най-често с Азия. Това не е случайно, тъй като там се намират двете държави, в които живеят най-много хора - Китай и Индия.

Тази картина обаче ще започне да се променя в близкото бъдеще, показват данни на ООН и Pew Research Center.

Докато през 2020 година пет от десетте най-населени страни ще бъдат азиатски, ситуацията ще е много по-различна осем десетилетия по-късно. Според прогнозите през 2100 пет африкански държави от топ десет ще са с най-многобройното население. Това ще са Нигерия, Етиопия, Танзания, Египет и Демократична република Конго.

Въпреки че някои от азиатските държави ще продължат да растат и през следващите десетилетия, то това няма да се случи с толкова бързи темпове, както досега. И заради това те ще бъдат изпреварени от африканските си "конкуренти".

Нещо повече - населението на някои, като Китай и Бангладеш всъщност се очаква да започне да намалява до 2100 година до голяма степен в резултат на по-високия стандарт на живот там и на нивото на образованието.

Друга тенденция, която очертава изследването - ако през 1950 година все още има четири европейски държави сред тези с най-голямо население, то през 2020 година това вече е една. А през 2100 година сред десетте най-големи няма да присъства никоя от Стария континент.

Infographic: In 2100, Five of the Ten Biggest Countries in the World Will Be in Africa | Statista You will find more infographics at Statista