С изключение на няколко трагедии, които се случиха със самолети през последните 12 месеца, включително последната с полета на EgyptAir, въздушният транспорт остава сред най-безопасните.

Ако все пак сте леко скептични към пътуването със самолет, можете да се доверите на някоя от авиолиниите в списъка по-долу, които са посочени от австралийската онлайн платформа Airline Ratings като най-безопасните в света.

В класацията не са включени обаче нискотарифните авиопревозвачи. Като най-безопасни сред тях обаче се приемат JetBlue, Virgin America, Norwegian и EasyJet.

Air New Zealand – оцелялата след сериозна финансова криза през 2000 г. новозеландска компания може да се похвали, че не е имала никакви сериозни инциденти през последните десетилетия.

Singapore Airlines – известни със своето качествено обслужване сингапурските авиолинии, проблеми с техни полети не е имало от 2000 г. насам.

Finnair – националният финландски авиопревозвач може да се похвали като най-безопасният сред скандинавските си конкуренти, като той не е имал инциденти от 60-те години насам.

Cathay Pacific – тези авиолинии са смятат за най-добрите за полети на дълги разстояния в региона на азиатската част на Тихия океан.

Emirates – за две десетилетия дубайската компания успя да се превърне в един от най-големите играчи в индустрията.

Etihad – авиопревозвачът от съседен Абу Даби за десетилетие успя да си изгради доста сериозна репутация по отношение на безопасността.

Eva Air – тайванската компания се смята като най-добрата в бизнеса в Азия. Освен това тя не е имала катастрофа или сериозен инцидент от основаването си през 1988 г.

Lufthansa – германският авиопревозвач се смята за най-добрият на дълги разстояния сред конкурентите му в Европа.

Alaska Airlines – наскоро тази компания придоби друг лидер на пазара в САЩ – Virgin America, за 2,6 милиарда долара.

All Nippon Airways – най-големите авиолинии в Япония се известни с доброто качество на обслужването си.

Virgin Australia – тази компания, част от империята на милиардера Ричард Брансън, е била основана през 1999 г., като няма нито един сериозен инцидент в историята си.

American Airlines – след като направи сделка за сливането с US Airways, днес авиопревозвачът разполага с над 900 самолета.

Hawaiian Airlines – тези авиолинии са сочени за една от най-добрите в Щатите.

Japan Airlines – за своята 60-годишна история националният японски авиопревозвач няма нито една катастрофа.

KLM – открита през 1920 г. европейската компания е най-старата и сред тези с най-добра репутация в света.

Scandinavian Airlines (SAS) – тази компания действа като национален авиопревозвач не на една, а на цели три държави – Дания, Норвегия и Швеция.

Swiss International Air Lines – от 2007 г. авиолиниите са част от групата на Lufthansa.

United Airlines – компанията е създадена от сливането на американските United и Continental Airlines през 2012 г.

Virgin Atlantic – британската фирма е тази, дала началото на лидера Virgin, създаден от Ричард Брансън.

Qantas – австралийските авиолинии не са имали никакви сериозни инциденти от 1951 г. до сега.