Акциите на китайската корпорация SOHO China паднаха с цели 35%, след като най-голямата компания за недвижими имоти в САЩ - Blackstone, изтегли офертата си за придобиване на стойност от 3,05 милиарда щатски долара.

Blackstone искаше да придобие 4,73 милиарда акции в SOHO China, но в петък стана ясно, че китайската държавна администрация за регулиране на пазара (SAMR) все още не е одобрила сделката. Разрешение от SAMR беше предварително условие офертата да остане валидна.

От SOHO China заявиха, че всички страни са преценили, че текущият процес на преглед на SAMR няма да приключи успешно в рамките на необходимия срок от офертата на Blackstone. Страните също така решиха да не удължават графика за офертата.

Blackstone купува центъра за данни QTS за 10 милиарда долара

Blackstone купува центъра за данни QTS за 10 милиарда долара

Акциите на QTS се повишиха с около 21%, за да достигнат рекордното ниво от $78,24

Това е второто неуспешно предложение на Blackstone за придобиване на мажоритарен дял в SOHO China. През март 2020-а година компанията предложи 4 милиарда долара на SOHO China. Последната оферта на Blackstone от юни 202-а година би била най-голямата сделка в китайската индустрия за недвижими имоти.

Ако тя се беше осъществила, китайският председател Пан Шийи и главният изпълнителен директор Джан Син щяха да запазят 9% дял в компанията и да получат близо 15 милиарда хонконгски динара за продажба на по-голямата част от акциите си.

Китайски технологични компании загубиха над $50 млрд. заради нови регулации

Китайски технологични компании загубиха над $50 млрд. заради нови регулации

През последните месеци страната наложи огромни глоби на компании като Alibaba Group и Tencent Holdings заради нелоялна конкуренция