Няколко големи американски компании със сериозни инвестиции в Китай се готвят за потенциални загуби в резултат на разразилата се епидемия в град Ухан.

"Намираме се в ситуация на минимални запаси, така че в повечето случаи няма да отнеме много време, докато се стигне до недостиг на доставките, а потребителите ще бъдат засегнати от закъснения в поръчките си", казва Уилям Рейнш от Center for Strategic and International Studies.

Според него американските компании с бизнес в Ухан "има за какво да се притесняват". От друга страна заради наложените американски тарифи върху китайския внос и нарастващите разходи за труд в азиатската страна някои от американските дружества вече са изместили част от продукцията си в други страни.

Това обаче няма напълно да неутрализира негативния ефект на вируса върху бизнеса. Американските компании ще понесат удар, ако заводите в Китай продължават да бъдат затворени още дълго време, след планираното им спиране покрай Китайската нова година между 30 януари и 2 февруари.

От изданието Nikkei Asian Review производството на iPhone може да бъде сериозно засегнато. Основна причина за това е, че смартфоните на Apple се правят в провинция Хъбей, където се намира и Ухан. Компанията има заводи навсякъде в Китай, но ключови са тези на местната Foxconn в Шънджъ, който е сенамира в близост до епицентъра на разпространение на коронавируса.

General Motors е друг американски производител, който има мощности в Ухан. Той оперира завод съвместно с местния си партньор SAIC и Dongfeng Motor Corporation, която е една от най-големите автомобилни групи в страната. Във фабриката са заети около 6000 души или около 10% от служителите на GM в Китай.

В допълнение веригите за бързо хранене McDonald's, KFC и Starbucks също ограничиха операциите си в провинция Хъбей през последните няколко дни.