Като дом на едни от най-добрите университети в света, всяка година Англия привлича студенти от всички части на света. За българските младежи страната е сред предпочитаните дестинации за висше образование. Въпреки големия интерес на студените към учебните заведения там, далеч не всички успяват се дипломират успешно, а още по-малко са тези, които учат и завършат две дисциплини успоредно.

Въпреки трудностите да съчетава лекциите и изпитите по две различни бакалавърски програми, Милагрос-Симона Санчес е една от тези студенти. От ранна детска възраст започва да изучава усилено английски език, което играе важна роля в адаптирането ѝ. Огромно предимство за нея е и свободната комуникация на български и испански език, което идва от интернационалния ѝ произход и неразривната ѝ връзка с България и Куба. От където са съответно майка ѝ и баща ѝ.

Именно от него идва и екзотичното ѝ първо име, което на испански означава "чудо" и е на баба ѝ от Куба. Симона пък е на българската ѝ баба. Близките и приятелите ѝ обикновено се обръщат към нея със Симона или Мила. България е мястото, на което израства, и въпреки успешната си реализация в Англия и деветте години, прекарани там, избира да се върне обратно и да се докаже като специалист и тук.

Снимка 523623

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

Между музика, медии и туризъм в Англия

"Още от детската градина уча английски език и една от причините за избора ми да замина там беше да подобря езика си, както и да се запозная с различна култура. Допреди това не бях пътувала в чужбина и също така смятах, че това ще ме научи на повече дисциплина и самостоятелност, като се отделя от семейството си", разказва тя.

За решението допринасят и окуражителните разговори с нейни познати, които ѝ разказват, че образованието във Великобритания е по-интерактивно, а не строго теоретично, а също и добрите възможности за работа след дипломиране там.

Допреди това не бях пътувала в чужбина, но смятах, че това ще ме научи на повече дисциплина и самостоятелност

"В началото исках да уча музика, което няма нищо общо с това, с което се занимавам сега. Но майка ми беше против. След това реших, че другото, което ми харесва, са медиите и избрах тази дисциплина. Когато разбрах, че има възможност да се учат комбинирани дисциплини, реших да запиша и туризъм, защото обичам да пътувам, а секторът се развива постоянно", споделя тя.

Туко-що завършила университет, Симона се надява да си намери стаж в някоя английска медия, като най-много иска да работи в телевизия. Тогава идва и първото по-сериозно препятствие за нея, защото разбира, че намирането на работа по специалността ѝ няма да е толкова лесно.

Снимка 523626

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

"За съжаление се оказа доста по-трудно, отколкото очаквах. На повечето места искаха предварителен опит. Другият проблем беше, че повечето стажове бяха в Лондон, но те не бяха платени или бяха ниско платени, което нямаше да ми позволи да се издържам, за да живея там", казва тя.

Следващата цел, която си поставя, е да намери друга работа, която да ѝ позволи да спестява пари за магистратура. "Първоначално работех в ресторанти, в кол центрове и все повече се отдалечавах от специалността си. Така стана и по-трудно да си намеря работа по нея", обяснява Симона.

Да учиш SAP от нулата

В този период тя тръгва в напълно непозната и различна посока, която в следващите години ѝ позволява да намери място в екипа на две компании в Англия, а накрая и да успее да се реализира в България.

"Всичко стана по инициатива на баща ми. Той ми спомена, че има приятел, който работи като SAP security консултант от близо 15 години. Каза ми, че в момента се търсят много хора за тази професия, а тя предоставя добри възможности за развитие в ИТ сферата", спомня си Симона и допълва: "Аз бях много скептична, мислех, че ще ми е скучно. Когато чух ИТ, си казах, че няма никакъв шанс. Освен да гледам филми онлайн и да сърфирам в интернет, нямах понятие от програмиране".

Снимка 523625

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

В крайна сметка тя решава да опита и се записва на курс заедно с още няколко души, които започват да се учат от нулата. Те прекарват около 3 месеца в онлайн обучения, след които тя полага и изпити за получаване на сертификат. "В началото беше пълна лудница. Честно казано нищо не разбирах. Казах си обаче, че ще пробвам", признава Симона.

Когато чух ИТ, си казах, че няма никакъв шанс. Освен да гледам филми онлайн и да сърфирам в интернет, нямах понятие от програмиране

След края на курса тя се надява, че ще успее бързо да си намери работа. "След няколко месеца една консултантска компания от Лондон ми даде шанс", разказва Симона.

Тя прекарва в нейния екип две години и половина, а след това още година и половина работи за друга шведска консултантска компания с офис в Англия. Симона признава, че за всичките години, прекарани на Острова, най-ценното нещо, на което се е научила, е да комуникира с всякакви хора.

"Доста се развих от гледна точка на комуникацията, защото там през цялото време се запознаваш с нови и различни хора, учиш се да си толерантен, да си отворен към непознати неща. Основното нещо, за да си пробиеш път, е да се заявиш без притеснения", убедена е тя.

Решението да се завърне в България

През 2018 година идва моментът, в който Симона усеща, че е дошло време да се върне в България. Тя признава, че винаги е искала да живее у нас и през годините в Англия се е надявала да има възможност да го направи.

Schwarz IT България е първата ИТ компания на групата Schwаrz, създадена извън Германия. Тя предоставя IT решения за търговските вериги Kaufland и Lidl по света, както и за другите две компании в групата - Schwarz Produktion и Pre Zero. Schwarz IT България е създадена през 2020 година, като обединява в една компания екипите на Kaufland IT Hub и Lidl Digital.

"Това, което ме накара да взема окончателното решение, беше раждането на дъщеря ми. Откакто тя се роди, вече усещах как ми липсва близостта със семейството ми, исках и тя да опознае корените си, да бъде близо до бабите и дядовците си. Самата аз се чувствах по-щастлива в пътите, в които си идвахме тук. Реших, че най-доброто за нас като семейство е да се върнем", признава тя.

Симона си казва, че ще кандидатства за работа в България, в Англия и на други места в Европа и откъдето дойде предложение, това ще бъде знак и заедно с приятеля и дъщеря си ще отиде да живее там.

Снимка 523627

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

"Кандидатствах в Kaufland IT Hub в България. Реших да пробвам и се радвам, че го направих, защото още от първото интервю се харесахме с екипа. Сега през месец май ще стане една година, откакто работя за компанията, която вече е обединена заедно с Lidl Digital под шапката на Schwarz IT България", обяснява Симона. Тя е една от многото успешно реализирали се в чужбина професионалисти, на които компанията отправя предложение за работа, като част от мисията си да привлече талантите обратно в България.

В компанията тя е приложен администратор. Нейният екип се грижи за сигурността на SAP системите от различните дивизии, които са обхванати под чадъра на Schwarz Group. В него засега от българска страна работят само дами - всъщност, 40% от служителите в компанията са жени, като стремежът е дори повече дами да се присъединят към нея.

Симона и екипът ѝ успешно си партнират с колегите си от същия отдел в Германия. "Установяваме проверки на дневна база на различните SAP системи, като следим дали има някакви нарушения, които трябва да бъдат отстранени", обобщава основните им работни ангажименти тя.