Кибератаките са сред най-големите рискове, пред които е изправена Saudi Aramco, обяви президентът и главен изпълнителен директор на най-голямата петролна компания в света Амин Насър.

"Кибератаките са един от най-големите рискове, пред които сме изправени в Aramco, толкова опасни, колкото природните бедствия или физически атаки", казва Насър.

"Тези атаки нарастват по мащаб и сериозност, въпреки, че AI помага да се отблъснат част от заплахите. Ето защо нашите усилия не трябва да се съсредоточават само върху по-голяма ефективност, но и върху сигурността и устойчивостта", добави изпълнителният директор на Saudi Aramco.

Компанията Aramco беше жертва на няколко кибератаки през последните

години, най-известната от които беше зловреден софтуер Shamoon от 2012 г., който унищожи устройствата в саудитската петролна фирма. През 2018 г. вариант на зловреден софтуер Shamoon се появи отново, предупредиха тогава експерти по киберсигурност.

Миналата година през юли от Aramco имаше към изтичане на данни, което беше обект на искане за откуп от 50 милиона долара в криптовалута. Седмица по-рано BleepingComputer съобщи, че Saudi Aramco е претърпял пробив в данните, при който кибератаки са откраднали 1 терабайт собствени данни на петролния гигант на Саудитска Арабия и ги продават.

Не само Saudi Aramco определи киберзаплахите като един от най-големите рискове.

Според проучване от август 2022 г. на компанията за оценка и мониторинг на кибер рискове BreachBits показа , че повечето петролни и газови фирми в САЩ са изложени на рискове в областта. Проучването класира 59% от компаниите със среден риск за киберпробив, 13% с нисък риск и 28% с много нисък риск.