Когато инвестирате, трябва да имате стабилна инвестиционна теза, около която да изградите своя инвестиционен портфейл. И веднага представям своята в момента (като това в никакъв случай не бива да се приема като съвет за покупка или продажба на активи) - лихвите в САЩ ще започнат да бъдат намалявани, но няма да видим шест понижения, както очаква пазарът.

Причината - рецесия няма да има, по-скоро ще видим меко презимяване (което няма да наложи толкова агресивно намаляване на лихвите), като в същото време инфлацията продължи да е над целените от Фед 2%.

Това би оказало известно негативно въздействие на фондовите пазари, които в момента се търгуват при исторически рекорди. Казано по друг начин - потенциалът за повишаване на индексите, водени от ръста на най-големите технологични компании, не изглежда много голям.

А за да избегнете риска от това да сте човека, в който ще остане "горещият картоф" (визирам най-пренаселените сделки именно в така наречената "Великолепна седморка"), може би е добра идея да избягвате тези компании.

И инвестиционната теза, която ще прегърна - избирам да се насоча към не особено харесвани компании, изостанали в ръста си от пазара или компании с висока дивидентна доходност. И веднага представям някои такива, като отново подчертавам, че целта е с аналитичен характер, а не съвет да се купуват или продават акциите на тези компании.

Лишиха от $40 милиона обезщетение бившия бос на BP

Лишиха от $40 милиона обезщетение бившия бос на BP

Според борда на компанията Бърнард Луни не е разкрил в какви отношения е бил със свои подчинени

BP

Енергийният конгломерат BP не направи щастливи инвеститорите, след като през 2020 г. заяви, че ще се стреми да намали производството си на въглеводороди с 40% до 2030 г., като същевременно насочва все по-голям дял от разходите си към инвестиции в чиста енергия, включително станции за зареждане на електрически превозни средства, биогорива, водород и възобновяема енергия.

Фокусираните върху климата европейци все още виждаха BP като традиционна енергийна компания, докато американските инвеститори предпочетоха Exxon Mobil и Chevron, които останаха ангажирани с основния си нефтен и газов бизнес.

BP се връща към това, което умее най-добре - и това е добра новина за нейните провалени акции.

BP промени мнението си. Компанията се е съсредоточила отново върху бизнеса си с нефт и газ - особено върху привлекателните си, ориентирани към САЩ операции, които са недооценени от двете страни на Атлантическия океан. BP е един от двата най-големи производители на петрол в Мексиканския залив и има силна позиция на сушата в регионите Permian, Haynesville и Eagle Ford в Тексас.

До 2030 г. BP има за цел да увеличи производството си на нефт и газ в Америка с повече от 50% и да получи половината от планирания добив от два милиона барела на ден в САЩ.

Пазарът все още не е забелязал това. Акциите на компанията, регистрирани в САЩ, се търгуват около $34.5, след като достигнаха ново 52-седмично дъно съвсем скоро - при ниво от 33.52 долара. Те се търгуват само при седем пъти прогнозираните си печалби за 2024 г. от 5 долара на акция, което е евтино дори за големите европейски енергийни компании, търгувани по-евтино в сравнение с американските си колеги.

Дивидентната доходност на BP от 5% е най-високата сред петролните компании и дивидентът остава основен приоритет: Компанията има за цел да го увеличи с 4% годишно, дори ако референтните цени на суровия петрол Brent паднат до $60 за барел от сегашните $80.

Компанията има и активен план за обратно изкупуване на акции. Вероятно е изкупила обратно около 8 милиарда долара акции през 2023 г., или 8% от пазарната си стойност, и се очаква да изкупи обратно още 4 до 6 милиарда долара през 2024 г. BP трябва да отчете резултатите за четвъртото тримесечие на 6 февруари.

"Има толкова много стойност в BP, която не се оценява", казва анализаторът на Bernstein Осуалд Клинт, който има рейтинг за надминаване на акциите и целева цена от $55. Той направи анализ на сумата на частите, който стигна до стойност, която е около два пъти по-висока от текущата цена на акциите.

Осъзнаването на тази стойност ще бъде работата на новия главен изпълнителен директор на BP, Мъри Очинклос, който служи временно от септември. Очинклос, бившият главен финансов директор, е канадец, който започва с Amoco и се присъединява към BP, когато купува Amoco в края на 90-те години.

Той се смята за приятелски настроен към акционерите, което означава, че може да се противопостави на активисти за климата и европейски институционални инвеститори, които са притиснали BP и нейния съперник в Обединеното кралство Shell да декарбонизират своите портфейли. Клинт аплодира новия главен изпълнителен директор, като пише, че Очинклос е "добре познат и уважаван" от инвеститорите.

За да подчертае своя ангажимент към своя традиционен енергиен бизнес, BP проведе среща с инвеститори в Денвър през октомври, за да подчертае своя енергиен отпечатък върху сушата на САЩ. Планира да удвои производството до 650 000 барела на ден до 2030 г. и може да учетвори годишния свободен паричен поток до 4 милиарда долара.

BP цели около 55 милиарда долара печалба преди лихви, данъци, обезценка и амортизация, или Ebitda, през 2030 г. спрямо приблизително 43 милиарда долара през 2023 г., като около 12 милиарда долара идват от нейните преходни бизнеси, спрямо 4 милиарда долара през 2022 г. Ако може да постигне тази обща цел, трябва да има много място за увеличаване на дивидентите и достатъчно обратно изкупуване на акции.

Снимка 217939

Източник: iStock

Компанията има много петрол и природен газ в земята. BP определя текущо възстановимата си ресурсна база на 18 милиарда барела петролен еквивалент - 20 години производство при настоящите нива.

"Акциите се понижиха през изминалата година въпреки подобряването на едро на възвръщаемостта и профила на печалбите на бизнеса", казва Сиприан Йонге, инвестиционен анализатор в T. Rowe Price, притежател на BP.

Дори и с пивота, BP няма да бъде сбъркана с Exxon или Chevron. Неговият лозунг е "изпълнение, докато се трансформираме". Компанията планира да харчи около 16 милиарда долара годишно за капиталови разходи до 2030 г., като около 7 милиарда долара от тази сума са за това, което тя нарича "двигатели за растеж на прехода". Това е много по-висок процент, отколкото в специалностите в САЩ.

Altria Group

Altria Group (NYSE: MO) продава водещата марка Marlboro в САЩ и това не е всичко. Неговата инвестиция в Juul не проработи, но следващият му опит да завладее пазара на електронни изпарения може да доведе общите продажби до нови висоти.

Миналия юни Altria придоби NJOY, единственият базиран на капсули продукт за електронни изпарения, одобрен от Администрацията по храните и лекарствата (FDA). С помощта на американската съдебна система и държавните регулатори, NJOY може да бъде голям двигател на растежа на Altria през 2024 г. и след това.

Правният екип на Altria започна да демонстрира мускули миналия октомври с 34 дела срещу дистрибутори и търговци на дребно на незаконни продукти за електронни изпарения в Калифорния. През декември FDA засили прилагането на забраната си за продукти с ароматизирани електронни изпарения, като конфискува 41 пратки незаконни електронни цигари в сътрудничество с митническата и гранична защита.

През първите девет месеца на 2023 г. Altria отчете вътрешни доставки на цигари, които са спаднали с 10,5% на годишна база. По-високите цени на Marlboro и увеличаването на продажбите на продукти за непушачи позволиха на компанията да отчете приходи без акцизите, които паднаха само с 0,8% през същия период от време.

Подобреният марж и намаленият брой акции помогнаха на Altria да отчете коригирани печалби, които се повишиха с 3,3% през първите девет месеца на 2023 г. Крайният резултат, който продължава да расте въпреки намаляващите обеми на цигарите, даде увереност на компанията да увеличи изплащането на дивиденти с 4,3% миналото лято.

При последните цени акциите на Altria предлагат 9,5% дивидентна доходност и спокойствието, което идва с 54 последователни години на повишения на изплащанията. Вероятно няма да е най-бързо растящото изплащане във вашето портфолио, но има голям шанс да видим стабилни повишения за поне едно десетилетие.

British American Tobacco сключва сделка за продажбата на руския си бизнес

Собственикът на част от марките на "Булгартабак" сключва сделка за продажбата на руския си бизнес

Руският и беларуският бизнес на компанията представляват около 2,7% от приходите

British American Tobacco

Акциите на British American Tobacco (NYSE: BTI) предлагат на инвеститорите в САЩ доходност от 9,3% при последните цени. Плащанията, които американските инвеститори получават, варират в зависимост от валутните курсове, но компанията увеличава изплащането на дивидент в британски лири всяка година, откакто премина към тримесечни дивиденти през 2018 г.

С марки като Camel в САЩ и Dunhill в чужбина, обемите на горивните цигари на British American Tobacco намаляват с по-бавни темпове от тези на Altria. Компанията все още не е отчела обем на горивни продукти от втората половина на 2023 г., но през първата половина обемът е намалял с 5,8%, което тя лесно компенсира чрез повишаване на цените.

В САЩ FDA се опитва да забрани продажбата на цигари с аромат на ментол повече от десетилетие и се приближава към това. Това не вещае нищо добро за продажбите в САЩ на марката Newport на компанията.

За щастие продажбите на нови категории нарастват достатъчно бързо, за да компенсират намаляващите продажби на цигари, след като влезе в сила дългоочакваната национална забрана за ментол. Продуктът за е-пари на British American Tobacco, Vuse, се предлага на 59 пазара и води до ръст на продажбите в нова категория.

Продажбите в нови категории са нараснали с 27% на годишна база през първата половина на 2023 г. Благодарение на продължаващата сила от новите продукти, ръководството очаква да отчете годишен органичен приход, който е нараснал с около 3% като цяло миналата година.

British American Tobacco отчете 11,9 милиарда долара свободен паричен поток през 12-те месеца, приключили миналия юни. Това беше почти два пъти повече от необходимата сума за извършване на последните четири тримесечни плащания на дивиденти.

Това дава на компанията достатъчно място за грешки, тъй като се занимава с незаконни продукти от е-пари и потенциална загуба на продажби на цигари с ментол на пазара в САЩ.

Baidu или Alibaba – коя е по-добрата китайска акция от двете?

Baidu или Alibaba – коя е по-добрата китайска акция от двете?

Геополитческото напрежеие между САЩ и Китай изправя пазара на азиатската страна пред сериозни изпитания

Alibaba

Πpи Р/Е oт 10, Аlіbаbа ce тъpгyвa c pязъĸ диcĸoнт cпpямo пeтгoдишнoтo cи cpeднo Р/Е oт 35,2. Bъпpeĸи тoвa пpoблeмитe, cвъpзaни c Kитaй, нaтeжaxa тeжĸo въpxy aĸциитe нa ĸoмпaниятa в дългocpoчeн плaн, ĸoeтo пpeдпoлaгa, чe нeyтpaлнaтa глeднa тoчĸa мoжe дa e пoдxoдящa - в oчaĸвaнe нa "cвeтлинa" в ĸpaя нa тyнeлa.

Борсовата графика за Alibaba не изглежда добре, откъдето и да я погледнете. От началото на годината акциите вече са намалели с 10%, а поглеждайки 12 месеца назад, те са паднали с 39%. 3-годишната диаграма? Загуба със 72%.

Снимка 522510

Източник: EPA/БГНЕС

Но дали това отразява бизнес в постоянен упадък? Не е задължително, казва анализаторът на Barclays Джионг Шао. Всъщност, като се има предвид, че през последните 12 месеца BABA генерира 27 милиарда долара в свободен паричен поток (FCF), няколко бързи изчисления, казва Шао, показват, че оценката му сега е "сред най-завладяващите".

"Нашата математика предполага, че всички дъщерни дружества на BABA получават нулева стойност плюс FCF, като вече включват всички загуби от дъщерните дружества", обясни анализаторът. "Ако се определи някаква стойност за тези подзагуби и се изключат подзагубите, оценката би била много по-ниска. Ние вярваме, че BABA се представя като най-евтината голяма технологична акция в световен мащаб."

Китайският гигант за електронна търговия също дава приоритет на своите акционери и напоследък изкупува обратно приблизително 1 милиард долара акции на месец и вероятно ще продължи да го прави известно време. Освен това през ноември компанията обяви първите си годишни дивиденти от $1 на акция.

"Няма друга компания в нашата вселена на покритие, която да прави повече или дори близо в сравнение с това, което BABA прави по отношение на връщането на стойността на акционерите, освен може би Tencent", отбелязва Шао.

Но инвеститорите трябва да знаят, че не всичко е "розово" във вселената на BABA. По-малко от година след като обяви намерението си да отдели своя облачен отдел, компанията направи обратен завой на плана, силно разочаровайки инвеститорите.

Шао обаче казва, че последните му проверки предполагат, че IPO на неговия бизнес с интелигентна логистика и неговия бизнес с Hema (офлайн хранителни магазини от висок клас) остава в курса си за първата половина на тази година.

Инвеститорите също са загрижени за честите промени в ръководството, като бившият главен изпълнителен директор на групата и главен изпълнителен директор на облака Даниел Джанг и бившият главен изпълнителен директор на Taobao Tmall Труди Дай (назначен само преди две години) напускат.

Тези напускания добавят големи притеснения относно липсата на управление в това, което може да се счита за два от най-важните сегменти на компанията.

Като цяло, Шао потвърди отново рейтинга с наднормено тегло (т.е. купува) за акциите на Alibaba, макар и с по-ниска целева цена от $109, надолу от $138. Това предполага прогноза за растеж от 57% за следващата година.

Следвайки средната целева цена от $119,85, след една година акциите имат потенциал за ръст от около 73%.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.