Китайският пазар на акции е изправен пред сериозни трудности. От една страна са притесненията за геополитическото напрежение между САЩ и Китай, а от друга - забавянето на китайската икономика, заради трудностите на пазара на недвижими имоти в страната. Но както се казва "рибата се лови в мътни води" и по-смелите инвеститори могат да следят пазара от близо. Те разбира се, са напълно наясно с високия риск от това да се инвестира в китайски акции, които не са подходящи за всеки тип инвеститори.

Сега ще погледнем към две китайски големи технологични акции, Baidu (NASDAQ:BIDU) и Alibaba (NYSE:BABA), използвайки инструмента за сравнение на TipRanks, за да видя коя от двете е относително по-добрата инвестиционна алтернатива (което разбира се не означава, че е добра инвестиционна алтернатива изобщо). По-внимателен поглед предполага неутрални гледни точки и за двете, въпреки че се очертава ясен победител - в случай, че "надвисналите облаци" над китайския пазар се разсеят с течение на времето.

Базираната в Китай Baidu е една от най-големите AI и интернет компании в света. От друга страна, китайската Alibaba е специализирана в електронната търговия, търговията на дребно и интернет базираните технологии. Въпреки че двете компании не се конкурират пряко, и двете са големи технологични компании, базирани в Китай, като Baidu често се описва като "китайския Google", а Alibaba е маркирана като "китайския Amazon".

Акциите на Baidu паднаха с 20% през последната година след спад от 13% през последните три месеца. Всъщност акциите на Baidu се сринаха със 7% само в петък (12-ти януари), най-големият им спад от повече от година, като поевтиняха с нови близо 5% във вторник (16-ти януари). Те се търгуват при най-ниското си ниво за последната една година. Междувременно акциите на Alibaba се сринаха с 39% през последната година, включително спад от 16% през последните три месеца. И те са при най-ниските си нива за последната една година - малко под 70 долара за акция.

Въпреки че едногодишните спадове на двете компании са драстично различни, подобните им скорошни спадове произтичат от опасения за Китай.

През последните месеци котираните в САЩ китайски акции като цяло падат поради влошаване на отношенията с Китай, както се вижда от Invesco Golden Dragon China ETF (NASDAQ:PGJ). ETF-ът проследява Nasdaq Golden Dragon Index на китайските акции, регистрирани в САЩ, и е намалял с 23% през последната година и с 8% през последните три месеца.

Alibaba Group инвестира $2 милиарда в Турция

Alibaba Group инвестира $2 милиарда в Турция

Компанията вече е инвестирала 1,4 милиарда долара в страната чрез Trendyol

Освен това Goldman Sachs (NYSE:GS) заяви в началото на декември, че Китай и по-широкият нововъзникващ азиатски пазар са били сред регионите с най-много нетни продажби от хедж фондовете през ноември. Всъщност китайските акции записаха своя четвърти пореден месец на нетни изходящи потоци от мениджъри на дълги/къси акции и деветия месец на нетни изходящи потоци като цяло през 2023 г.

Като такива, многото специфични за Китай проблеми играят критична роля в рейтингите и за двете компании, въпреки че по-внимателно разглеждане на специфичните за компанията фактори предполага ясен победител.

Снимка 257712

Източник: flickr.com

Baidu (BIDU)

При съотношение цена/печалба (P/E) от 12,6, Baidu се търгува с рязка отстъпка от средното си P/E от 24,6 от март 2019 г. насам. За съжаление обаче скорошен доклад свързва неговата платформа Ernie AI с китайската армия, като проучванията могат да продължат да натежават върху акциите на Baidu за известно време, така че неутралната гледна точка изглежда подходяща засега.

Baidu твърди, че неговият бот Ernie AI споделя подобни възможности с ChatGPT на OpenAI, първият генеративен AI бот, способен да генерира почти човешки отговори на запитвания. За съжаление, South China Morning Post съобщи, че университет, свързан с ръката на китайската армия, която се занимава с кибервойни, е тествал своята AI система, използвайки Ernie на Baidu.

В понеделник китайският гигант за търсене отрече каквото и да е партньорство или връзка с този университет и заяви, че не знае за въпросното изследване. Този доклад обаче повдигна опасения относно възможността за санкции на САЩ срещу китайски фирми, насочени към ограничаване на подобни партньорства с китайската армия.

Дори и без никакви санкции, докладът на South China Morning Post може да изостри още повече напрежението между САЩ и Китай - в момент, когато това напрежение вече е нажежено.

Съобщава се, че документът от изследователи от Силите за стратегическа подкрепа на Народната освободителна армия очертава теоретични ситуации около използването на ИИ в конфликти между различни нации, включително САЩ и Либия. Съобщава се също, че изследователите са задали хипотетични въпроси на Ernie и са обяснили как ботът с изкуствен интелект може да се използва за определяне на най-доброто разположение на военните сили.

Въпреки че е твърде рано да се каже дали Вашингтон ще отвърне на Baidu или да се оцени дългосрочното въздействие на доклада, дългосрочната възвръщаемост на цените на акциите на Baidu също предполага ограничен ръст в близко бъдеще. Акциите на BIDU се сринаха с 56% през последните три години, оставайки на червено през последните пет и 10 години, съответно с 36% и 37%.

Каква е целевата цена за акциите на BIDU?

Baidu има консенсусен рейтинг "Силна покупка", базирана на 17 рейтинга "Купи" и един "Задръж" и нула рейтинги "Продава", присвоени през последните три месеца. При $169,21 средната целева цена на акциите на Baidu предполага потенциал за ръст от 61,9% през следващата една година.

Alibaba (BABA)

При P/E от 10, Alibaba се търгува с рязък дисконт спрямо петгодишното си средно P/E от 35,2. Въпреки това проблемите, свързани с Китай, натежаха тежко върху акциите на компанията в дългосрочен план, което предполага, че неутралната гледна точка може да е подходяща - в очакване на "светлина" в края на тунела.

Преди това най-интересната част от спора за акциите на Alibaba беше нейният план да отдели шест от своите бизнес единици в отделни компании, което трябваше да отключи значителна стойност за акционерите. Въпреки това изглежда, че повечето от тези планове няма да се случат.

Акциите на Alibaba се сринаха рязко през ноември, след като компанията обяви, че се отказва от плана си за отделяне на своя облачен бизнес поради разширените ограничения на САЩ върху износа на компютърни чипове. Преди това компанията също спря плановете си да листне своята верига за магазини за хранителни стоки Freshippo, въпреки че напредва с листването на интелигентния логистичен бизнес Cainiao в Хонконг.

Давос 2024: Премиерът на Китай обясни защо Пекин е "важен двигател за глобалното развитие"

Давос 2024: Премиерът на Китай обясни защо Пекин е "важен двигател за глобалното развитие"

Китайската производствена индустрия е допринесла с 30% от глобалната обща добавена стойност

Докато значителна стойност може да бъде отключена за акционерите чрез тези отделяния, отмяната на два от шестте, включително на най-важния облачен бизнес, е причина за безпокойство. Освен това, гледайки в дългосрочен план, акциите на Alibaba се сринаха със 71% през последните три години, оставайки надолу с 53% през последните пет години и с 19% от септември 2014 г.

По този начин, докато икономиката на Китай започне да показва реални признаци на възстановяване и някои от другите проблеми, свързани с Китай, бъдат решени или докато се появи повече яснота около планираните спинофи, подходът на изчакване при акциите на компанията изглежда най-добър.

Каква е целевата цена за акциите на Alibaba?

Alibaba има консенсусен рейтинг "Силна покупка" въз основа на 18 рейтинга "Купи", два "Задръж" и нула "Продава", присвоени през последните три месеца. При $120,85 средната целева цена на акциите на Alibaba предполага потенциал за ръст от 74%, спрямо последните й нива на търговия.

Заключение: Неутрално за BIDU и BABA

Въпреки че и Baidu, и Alibaba получават неутрални мнения поради потенциалните проблеми в Китай, Alibaba е категоричният победител, поне временно. По същество притесненията за Baidu относно китайската армия изглеждат по-неизбежни. Междувременно Alibaba все още може да отключи значителна стойност за акционерите чрез множество спинофи - въпреки че два от шестте определено не работят.

Въпреки това, балансът между тези две китайски акции може внезапно да се промени, превръщайки Baidu във фаворит, ако проблемите му бъдат решени или ако Alibaba определено отмени всички оставащи спинофи.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на китайски акции на фондовите пазари.