Представете си ситуация: спускате се по любимата си ски писта в любимия си курорт и в подножието й отивате да чайната, за да си купите топла напитка. Но не носите в себе си нито пари в брой, нито банкова карта. И все пак поръчвате докосвате ръчния си часовник до ПОС-терминала и плащате - през ръчния си часовник.

Това вече е възможно стига да са изпълнени три условия - ръчния ви часовник да е Garmin, на него да е качена съответната апликация за плащане на Първа инвестиционна банка и вие да сте неин клиент и съответния търговски обект да има работещ ПОС-терминал. Разбира се, трябва и да имате пари или свободен кредитен лимит по сметката си, за която е вързана виртуалната ви дебитна или кредитна карта. Защото апликацията за плащане на Fibank чрез часовниците на Garmin по своята същност е виртуална банкова карта на Mastercard.

Иновативния проект на тази платежна апликация наречена Garmin Pay бе представен на 25 септември в магазина MaxSport в София от разработчиците му от Garmin, Mastercard и Fibank. Услугата дори позволява само чрез докосване с часовника да се извършват операции през безконтактните банкомати - в това число и да се теглят пари. Това приложения може да се ползва само от притежателите на часовници с марка Garmin. Клиентите на банката, които за предпочели часовниците на Samsung или на други марки, за момента не могат да се ползват от това удобство.

Снимка 444510

На събитието за представянето на иновативния продукт присъстваха много български спортисти, журналисти и блогъри. Те можеха да се запознаят както с работата на приложението, така и с лицата на кампанията по промотирането му. Това са посланниците на двата бранда Fibank и Garmin - сноубордистът Радослав Янков и актрисата Диана Димитрова, позната на публиката като д-р Огнянова в сериала "Откраднат живот".

По повод на пускането на новото платежно приложение Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България, Северна Македония и Албания подчерта, че региона на Централна и Източна Европа е световен лидер в развитието на безконтактните плащания. "България е сред страните, в които модерните технологии бързо намират своя дом и благоприятна среда за развитие", смята Манова.

От банката обявиха, че до 31 януари 2020-а часовниците Garmin с Pay Watch ще бъдат предлагани на преференциални цени за клиенти на банката, както и в магазините на MaxSport при закупуването им с карта на ПИБ.

Директорът "Картови разплащания" на Fibank Теодор Петров обяви, че екипът на банката продължава да работи активно, за да предложи най-добрите технологични решения и на феновете на Apple pay и Apple pay Watch в България. "За момента потребителите на Apple могат да използват Garmin Connect Mobile App и Garmin Pay, които поддържат и iOS-платформи. За целта мобилните устройства трябва да са версия 9.3 или по-висока", уточни Петров.