Toyota Motor Corp има за цел да създаде роботи помощници за дома като ще си партнира с японски стартъп, който е специализиран в изкуствения интелект, за да ускори плановете си, пише Reuters.

Най-големият производител на коли в Япония и базираната в Токио Preferred Networks ще извършват съвместни изследвания за разработване на така наречените сервизни роботи, които са "способни да учат в типична жива среда", заявиха компаниите в сряда.

Осемдесетгодишният производствен гигант се опитва да се трансформира и да се адаптира към технологиите.

Toyota вече е навсякъде. И това се харесва на пазарите

Toyota вече е навсякъде. И това се харесва на пазарите

Гигантът от Япония натрупа нови $19 милиарда към пазарната си капитализация заради стратегията да инвестира във всичко

Toyota вижда роботите като част от тези усилия, особено в Япония, където има за цел да ги постави в домове и болници, за да подкрепи една от най-бързо застаряващите популации в света.

Двете компании вече си сътрудничат за производството на автономни превозни средства от 2014 г. като ще продължат и през следващите три години, включително и при споделянето на интелектуална собственост.

Preferred Networks вече използват робота като платформа за своя усъвършенстван софтуер за изкуствен интелект. На изложба в Токио миналата година роботът им успява да подреди разхвърлена стая като показва умения за разграничаване на боклука и мръсните кърпи.

Toyota работи върху такива роботи от 2004 г. насам и има редица модели в процес на изработка. Този обаче е, който вижда като най-близко готов за търговско приложение.