Uber Technologies Inc. може да излезе на борсата с пазарна капитализация от $120 милиарда. Оценките са поставени от Goldman Sachs и Morgan Stanley, които вече са подали документи с желанието да преведат компанията по пътя ѝ към първично публично предлагане, пише The Wall Street Journal, цитирайки свои източници.

Изданието посочва още, че разпродажбата на акции може стане факт още в началото на следващата година. Според споразумение между Uber и японската SoftBank, компанията за споделено пътуване трябва да излезе на борсата до края на 2019 г. Ако не го направи, ще трябва да позволи на инвеститорите, които са вложили над $100 милиона, или са закупили акции преди повече от пет години, да ги продадат на вторичния пазар.

Оценката от $120 милиарда е почти два пъти по-голяма от получената преди едва месеци при инвестицията на Toyota. Японският гигант закупи дялове при оценка от $72 милиарда. Огромната сума е и по-голяма от пазарната капитализация на GM, Fiat Chrysler и Ford взети заедно.

Първичното публично предлагане на Uber е едно от най-очакваните и на Уолстрийт, и в Силициевата долина.

Uber плаща рекордна глоба заради изтекли лични данни

Uber плаща рекордна глоба заради изтекли лични данни

Компанията ще се раздели със $148 милиона

Няма гаранция, че компанията ще излезе на борсата в посочената времева рамка, или че оценката, предположена от гладните за такси инвестиционни банкери, ще се окаже реалност.

Самата Uber преди дни е разпространила документи, свързани с предлагането, в които обяснява, че не очаква да излезе на печалба в следващите поне три години, но прогнозира ръст на приходите през тази година до $11 милиарда спрямо $7,78 милиарда миналата година.

Най-големият конкурент на компанията - Lyft Inc. - наскоро набра свеж капитал при оценка от $15 милиарда. Тя също се готви за IPO през следващата година. За сравнение, банкерите оценяват само бизнеса с доставка на храна UberEats на около $20 милиарда.

Uber предлага няколко милиарда, за да доминира в доставките на храна

Uber предлага няколко милиарда, за да доминира в доставките на храна

Технологичната компания преговаря за придобиване на британската Deliveroo