Volkswagen ще ремонтира, вместо да изкупи обратно, 38 000 дизелови автомобила, продадени в САЩ, предава The Wall Street Journal. Благоприятното за немския концерн развитие идва след одобрението на федералния и калифорнийския регулатор.

Автомобилите са оборудвани с 3-литровия дизелов двигател и имат измамен софтуер, който намалява нивата на вредните емисии в тестов режим. Компанията е успяла да убеди властите, че ремонтът ще намали емисиите при реална употреба и в същото време няма да навреди на надеждността им.

Одобрението покрива моделите Volkswagen Touareg и Porsche Cayenne, произведени между 2013 и 2016 г., както и Audi Q7, излезли от заводите между 2013 и 2015 г. Някои от тях ще получат обновен софтуер, а други ще трябва да бъдат ремонтирани в сервиз.

Новината е доста добра за Volkswagen, тъй като ще спести доста средства за концерна. През май съд в САЩ одобри споразумение, в рамките на което компанията можеше да се наложи да изкупи обратно 80 000 автомобила, което щеше да й струва около 4 милиарда долара.

До момента общата сметка за Volkswagen Group подминава 25 милиарда евро.

"Дизелгейт" струва на Volkswagen вече над 25 милиарда евро

"Дизелгейт" струва на Volkswagen вече над 25 милиарда евро

Акциите на компанията тръгнаха надолу