Европейският авиационен холдинг Airbus се е съгласил да купи мажоритарен дял - малко над 50% от самолетния бизнес на канадската компания Bombardier. Инвестиционният проект предвижда съвместно производство на пасажерски самолети тип Cseries, като те ще се сглобяват на територията на САЩ в завода на европейската компания.

Това несъмнено ще доведе до засилване на конкуренцията между най-големите световни производители - Boeing и Airbus, на глобалния пазара на пътнически самолети, отбелязва агенция Bloomberg.

Срок за завършване на сделката и други нейни важни параметри не са обявени. Но е ясно, че сделката може да въвлече Airbus в търговския спор между Bombardier и Boeing заради субсидии от канадската държава.

Boeing обвини канадската Bombardier в дъмпинг

Boeing обвини канадската Bombardier в дъмпинг

Продава самолети в САЩ под себестойността им

По-рано Boeing подаде жалба срещу Bombardier, заради това, че е продала 75 самолети CSeries на американския превозвач Delta Air Lines по занижени цени. А това е било възможно заради получени субсидии от страна на канадското правителство.

В резултат администрацията на президента Доналд Тръмп прецени, че такива субсидии са елемент от недобросъвестна конкуренция и наложи 300 процента мито върху продукцията на Bombardier.

Както посочва агенция Bloomberg, подобна сделка ще позволи да се избегне плащането на мита, доколкото Airbus има намерение да сглобява самолетите в своя завод в щата Алабама, където за целта ще бъде създадена нова производствена линия.