Предприемачът Спирос Теодоропулос, придоби мажоритарен дял в гръцкия производител на шоколад Ion, съобщават местни медии. Това се случва около година след официалното придобиване на 45% от ION и петнадесет месеца, откакто Спирос Теодоропулос се присъедини към Тина Коциопулу и другите наследници-акционери, известният бизнесмен сега се готви да поеме историческата шоколадова индустрия.

Споразумението между двете страни, за придобиване на мажоритарния дял в производителя на шоколад от Bespoke SGA Holdings предвиждаше увеличение на процента на новия мажоритарен собственик до 75%, въпреки че пазарни източници твърдят, че Теодоропулос в крайна сметка може да придобие 100% от компанията.

Коментирайки придобиването на допълнителен дял в Ion, Теодоропулос заяви: "Чувствам се особено радостен от нашето участие в емблематичния производител на шоколад Ion и в същото време съм отговорен към старите акционери и потребители за безпрепятствения растеж на Ion на базата на иновации и поддържане на високо качество на продуктите."

В съвместно изявление на акционерите на Ion се казва, че общата цел е по-нататъшният растеж и превръщането на Ion във важен регионален играч в сектора.

Така или иначе, подготовката за новата ера на Ion вече е започнала, тъй като компанията вече е преминала в ръцете на Теодоропулос, който не крие, че шоколадовата индустрия има жизненоважна роля в плана му да създаде "национален шампион" при храните.

Увеличение на оборота, спад на износа

Оборотът на Ion за 2022 г. възлиза на 117,88 милиона евро срещу 116,69 милиона евро (+1,02%) през 2021 г., пише Business News. На гръцкия пазар продажбите възлизат на 106,64 милиона евро при 102,96 милиона евро. (+3,57%) през 2021 г. На външните пазари продажбите са намалели спраямо нивата си от 2021 г. По-специално, общата стойност на износа възлиза на 11,24 милиона евро при 13,73 милиона през 2021 г. (-18, 13%). Най-голям износ компанията реализира в Кипър, България, Египет, Албания и САЩ. 49% от целия износ е за Европейския съюз, а останалата част - за трети страни.

Висока, но намалена доходност

Брутните печалби на компанията възлизат на 39,22 милиона евро през изминалата година срещу 46,24 милиона евро през 2021 г. EBITDA, през фискалната 2022 година, възлиза на 13,97 милиона евро срещу 14,81 милиона евро (-5,66) през предходната фискална година 2021. Печалбите преди данъци за фискалната 2022 година възлизат на 8,56 милиона евро, евро в сравнение с 9,64 милиона евро през фискалната 2021 година. Компанията реализира намалена с 1,08 милиона евро, но продължаваща високата доходност от последните години.

Числеността на персонала възлиза на 653 души при 674 души през 2021 г.

Производител № 2 на шоколад в света Ferrero купува американската Wells Enterprises

Европейски гигант и производител № 2 на шоколад в света купува американската Wells Enterprises

Очаква се сделката да приключи в началото на 2023 година

Инвестиции от 3,44 милиона евро

През 2022 г. компанията направи инвестиции в размер на 3,44 млн. евро, продължавайки инвестиционната програма от 2021 г., за която бяха изразходвани 4,82 млн. евро. 

По отношение на приемствеността, във финансовия отчет се отбелязва, че основната цел на ръководството за 2023 г. е да поддържа и подобрява положителния ход на резултатите на ION и непрекъснато да подобрява качеството на предлаганите продукти и услуги, както и да продължи да се справя с бъдещите предизвикателства, като основен приоритет е осигуряването на непрекъснатост на бизнеса и безопасността на служителите и обществото.

Близо 100-годишна история

Въпреки че първата рецепта за шоколад Ion датира от 1927 г., компанията е официално регистрирана през 1930 г. Основната фабрика се намира в Нео Фалиро Пирея.

Компанията се превърна в една от 50-те най-големи компании в Гърция с годишни продажби от над 100 милиона евро. През 1988 г. Kraft Jacobs Sushard (KJS) придоби 24,5% от дяловете, които бяха изкупени обратно от основните акционери през 1998 г.

През годините ION въведе други видове шоколадови сладкарски продукти като кроасани и шоколад за мазане. Марката обаче е най-известна със своя шоколад с бадеми.

Снимка 624791

Източник: Фейсбук профил на ION

Новата империя в хранителния бизнес в Гърция

Бившият собственик на Chipita Спирос Теодоропулос изгражда нов хранителен конгломерат, обявявайки в началото на 2023 г. придобиването на хранителните компании Edesma и нейното дъщерно дружество Amvrosia, пише BG Novini.

Edesma e основана през 1900 г. в Смирна - днешния Измир в Западна Турция - като магазин за колбаси от Димитрис Ганиотис, преди да се премести в Солун през 1914 г. През 1991 г. създава дъщерно дружество за готови храни и салати Amvrosia.

Mondelēz купи Chipita, а българин застава временно начело на гръцкия гигант

Mondelēz купи Chipita, а българин застава временно начело на гръцкия гигант

Сделката бе обявена през май месец м.г. и е на стойност около $2 млрд.

Това е третият бизнес ход на Теодоропулос от началото на годината, когато той се отдели от Chipita с приключването на продажбата му на Mondelez International.

През януари гръцкият предприемач придоби 95,05% дял, който групата Olayan имаше в компанията за студени слайсове Nikas, а по-рано този месец той обяви временно споразумение с EOS Capital Partners за поглъщането на Hellenic Juices SA.

Теодоропулос е в напреднали преговори с Kremel в Крит, който има дълга история в продуктите от сирене от растителни компоненти и е показал високи темпове на растеж през последните години, стимулиран и от неговата експортна дейност.

Снимка 624789

Източник: Фейсбук профил на ION