Американският гигант Mondelēz International е приключил придобиването на гръцката Chipita Global, съобщиха от дружеството. Сделката бе обявена през май месец м.г. и е на стойност около $2 млрд., по информация на Bloomberg.

От днес, 3 януари, ще бъде създаден временен управленски екип, който да управлява операциите на Chipita и който ще спомогне процеса по интеграция, който ще се случи през 2022 г. В него ще влязат "комбинация от опитни лидери" от двете компании, а начело застава българинът Иво Найденов - част от екипа на Mondelēz в продължение на две десетилетия.

"Отдавна се възхищавам на Chipita и съм развълнуван да работим заедно с новите ни колеги за развитието на иновациите и създаването на страхотни нови продуктови комбинации. Това ни дава много нови възможност както да се учим един от друг, така и да растем заедно, създавайки нови перспективи и възможности за нашите служители и марки. Планираме да приемем Chipita Глобъл S.A. в Mondelēz International по внимателен, отговорен и грижовен начин, с уважение към страхотния бизнес, изграден от служителите на компанията през последните 40 години.", коментира Найденов.

"Бизнесът на Chipita е изграден от екип от невероятно талантливи хора. Очакваме с нетърпение да приветстваме нейните служители, обичани марки и наследство в Mondelēz International, за да доразвием заедно стратегията си да станем глобален лидер в продуктите за похапване", каза и Винс Грубер, вицепрезидент и президент на Mondelēz Europe. "Навлизането на Mondelēz International в категорията кроасани и печени продукти чрез Chipita ще допринесе за ускорен растеж на бизнеса в цяла Европа и ще спомогне за разширяване на нашето присъствие в ключови, бързо развиващи се централни и източни пазари".

Сделката обединява портфолиото на Mondelēz, което включва продукти като Milka, Oreo, Belvita и Toblerone с марките на Chipita като 7Days.

Mondelēz присъства на 150 пазара по света и бележи почти $27 млрд. оборот през 2020 г.

Chipita е създадена в Гърция преди 40 години. Компанията е един от най-големите производители на солени и сладки продукти за похапване в Централна и Източна Европа, с приблизително $580 млн. приходи през 2020 г. Тя разполага с 8 производствени завода с присъствие в над 50 страни и има повече от 5 400 служители.

Фабриката в Своге, която произвежда шоколади за 6 континента

Българската фабрика, която произвежда шоколади за 6 континента

Производството в Своге оперира с най-бързата пакетираща линия в света