Японската фармацевтична корпорация Takeda Pharmaceutical се съгласи да продаде подразделението си Takeda Consumer Healthcare Company Limited (TCHC) на американския инвестиционен фонд Blackstone, се казва в съобщение на японската компания.

Стойността на сделката, която се очаква да приключи до 31 март 2021 г., е 242 милиарда йени (2,3 милиарда долара).

Blackstone Group: Задава се "майката на всички балони"

Blackstone Group: Задава се "майката на всички балони"

На подобно мнение са и представителите на други фондове

"Портфолиото, което ще бъде продадено на Blackstone, обхваща различни лекарства и здравни продукти без рецепта, с общ приход от над 60 милиарда йени (568,7 милиона долара) през фискалната 2019 г.", се казва в съобщението. Отбелязва се, че TCHC работи предимно в Япония. Директният купувач е Oscar A-Co KK, компания, контролирана от Blackstone.От Takeda добавят, че продават TCHC като част от програма за оптимизиране на портфейла. Тази година японската компания вече е сключила три сделки за продажба на основни активи.

Blackstone е вложил в складови площи $70 милиарда

Защо инвестиционен гигант влага $70 милиарда в складови площи

Blackstone придобива нови логистични активи за $5,9 милиарда

"Днешната сделка ще осигури на TCHC собственици, ресурси и стратегически фокус, за да продължат да процъфтява и да отговаря на нуждите на клиентите, като същевременно допълнително засилва стратегическия фокус и ангажираността на Takeda към финансовата дисциплина и превръщането на науката в променящи живота лекрастава", каза по този повод шефът на Takeda, Кристоф Вебер.

Blackstone изкупува гръцки хотели за $500 000 000

Най-големият инвестиционен фонд в света изкупува гръцки хотели за $500 000 000

Първите сделки трябва да бъдат сключени през следващите дни

Японската компания Takeda Pharmaceutical Co. намира се в Осака. Компанията е основана през 1781 г. и работи на пазара като корпорация от 1925 година. Персоналът наброява около 30 хиляди души.

Инвестиционната компания Blackstone Group е основана през 1985 г. в САЩ. Седалището на най-големият частен инвестиционн фонд в света е в Ню Йорк. Сред основните области на дейност са консултирането, преките инвестиции и недвижимите имоти.