Британският петролен гигант BP обяви, че купува 43% дял в компанията Lightsource, която работи в сферата на слънчевата електроенергия. По този начин със сделка за 200 милиона долара компанията отбеляза връщането си на пазара на слънчева енергия.

Две десетилетия назад BP имаше намерения да отиде отвъд бизнеса с петрол и природен гал, планирайки да похарчи 8 милиарда долара за технологии за производство но възобновяема енергия. В компанията даже смятаха да осигурят необходимата за своите бензиноколонки енергия от слънчев ток.

Трансформацията на петролния гигант наречена "Отвъд пределите на бензина" доведе до производство на слънчеви панели от BP в Австралия, Испания и САЩ и изграждането на вятърни паркове в Нидерландия и Щатите. Но компанията загуби своя ВЕИ бизнес заради силната конкуренция на значително по-евтините слънчеви панели от Китай.

Към настоящия момент енергийният гигант има относително скромни инвестиции в широк спектър от възобновяеми технологии.

"Радваме се да се върнем към слънчевата енергия, но по нов начин", отбеляза по повод на сделката генералния директор на BP Боб Дадли.  

BP ще плати за един от световните лидери в сектора - Lightsource, $50 млн. при завършване на сделката, а остатъка от сумата ще бъде разсрочена за три години. Представители на BP ще заемат две места в съвета на директорите на Lightsource, а компанията ще бъде преименувана на Lightsource BP. 

Дейността на Lightsource BP ще бъде ориентирана към растящото търсене на слънчеви енергийни проекти. Както и ще произвежда и доставя еленергия в обем 6 000 МВт, съсредоточена основно в САЩ, Индия, Европа и на Близкия изток. 

В Лондон Lightsource вече е въвела експлоатация 1300 мВт фотоволтаични мощности и управлява други около 2 000 мВт по дългосрочни контракти.

BP очакват сделката да бъде завършена в началото на 2018 година.