Фонд на френските банки Credit Agricole и Societe Generale вече официално е новият собственик на ключов актив на италианската UniCredit. След като преди половин година от Amundi обявиха, че купуват Pioneer Global Asset Management, днес вече беше потвърдено, че продажбата е завършена.

От двете страни не посочват каква е стойността на споразумението, но по предишни изчисления на Bloomberg вероятно тя възлиза на 3,5 милиарда евро или 3,7 милиарда долара.

В края на миналата година стана ясно, че от фонда планират да увеличат капитала си с 1,4 милиарда евро с цел, като средствата трябваше да бъдат насочени към сделката.

"Като част от сделката, UniCredit и Amundi ще формират стратегическо партньорство за разпространение на продукти за управление на активи, подкрепено от 10-годишно споразумение за дистрибуция за Италия, Германия и Австрия", посочват от италианската финансова институция.

Фонд на Credit Agricole и Societe Generale купува ключов актив на UniCredit
Обновена

Фонд на Credit Agricole и Societe Generale купува ключов актив на UniCredit

Следката е за 3,5 милиарда евро

Pioneer стана част от портфолиото на UniCredit преди повече от 15 години. По думите на главният изпълнителен директор на банката Пиер Мустие продажбата му е част от екшън планът за укрепване на капитала и възстановяване на доверието на инвеститорите.

"Постигнатата бизнес договореност се очаква да се отрази положително на капиталовите показатели на UniCredit", посочват от финансовата институция.