През тази година има леко раздвижване на пазара на земя, но осезаема активност се очаква да настъпи от средата на следващата година, когато има яснота по бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз.

Това коментира за sinor.bg председателят на Асоциацията на собствениците на земеделска земя Стайко Стайков по повод тенденциите, които се очакват на пазара на земя през следващите години.

В края на 2017 г. експертите прогнозират около 5-процентен ръст в сделките със земеделска земя спрямо миналата година. Началото на 2018 година обаче ще бъде твърде спокойна, тъй като големите инвеститори ще изчакат резултатите от подготовката на бъдещото законодателство по ОСП. До средата на годината ще продължат да текат и преговорите между държавите-членки, което ще съвпадне и Българското председателство на Съвета на Европа, посочи Стайков.

Анализирайки пазара през тази година, той отбелязва, че търсенето на големи комасирани парцели продължава, но липсва предлагане.

Цените на окрупнени площи за овощни градини и трайни насаждения в някои региони достигат до 2 хиляди лева за декар, но тези оферти са за комасирана земя над 200 или 300 декара и сделки почти не се сключват, защото липсват продавачи.

Понижение има и при рентите, което е свързано със спада в цените на основните селскостопански продукти.

Средната рента извън Добруджа е около 50 лева, докато в Добричко и Силистренско стойностите се движат между 80 и 100 лева, обясни председателят на асоциацията.

По всяка вероятност пазарът ще се раздвижи след юли 2017 година, като цените тогава биха могли да се покачат с около 10-15%, посочи още експертът.