Най-голямата френска технологична индустриална група Thales ще увеличи производството на боеприпаси за минохвъргачки до 80 000 единици годишно до 2026 г., за да изпълни поръчка на Министерството на отбраната на страната, се казва в съобщение на компанията.

"За да изпълни новата поръчка, Thales ще увеличи значително обема на производство в завода си в Ла Ферте-Сен-Обин близо до Орлеан, който през 2023 г. произведе 20 000 броя 120-милиметрови мини. А до 2026 г. там ще се произвеждат повече от 80 000 броя мини годишно", уточняват от френската компания.

Тези боеприпаси ще се доставят на военните части за монтирани на бронирани превозни средства минохвъргачки от системата MEPAC. Доставките по договорите са планирани от края на 2024 г. до 2029 година.

Припомня се, че на 6 юни френският президент Еманюел Макрон обяви, че страната планира да обучи 4500 украински военнослужещи и да им предостави оръжия и боеприпаси. Той отбеляза тогава, че към момента не става дума за френски войници в Украйна.

А малко преди това, в края на май, главнокомандващият на украинските въоръжени сили Олександър Сирски заяви, че е подписал документи, които ще позволят на първите френски инструктори да пристигнат в страната в близко бъдеще.

Френската Thales купува холандската Gemalto за €4,8 милиарда

Сделка за €4,8 милиарда създава световен лидер в киберсигурността

За Gemalto претендираше и друга френска компания - Atos