Пазарът на бързи кредити в България скоро ще се сдобие със стар, но силно пораснал на активи играч. Един от лидерите в сектора - българската компания Easy Credit, купува конкурента си Provident Financial Bulgaria, по информация на седмичника "Капитал".

Сделката превръща ще даде възможност на "Изи асет мениджмънт", което е юридическото дружество зад популярната марка кредити, да прибави близо 50 000 нови клиенти към досегашните 100 000. Заедно с това ще се увеличи и екипа на Easy Credit от досегашните 3500 души на 4300.

Този ход на "Изи асет мениджмънт" компанията купувач ще й позволи да настигне лидерите в сектора на небанковите финансови услуги "БНП Париба Лични Финанси" и "Уникредит кънсюмър файненсинг", чиито приходи за 2015-а са съответно 92.5 и 93.7 милиона лена. Общите активи на новото дружество по сегашни сметки достигат 97 милиона лева.

Създатели и собственици на Easy Credit са Неделчо Спасов и Станимир Василев. Това не е първата им сделка за придобиване на конкурент. Преди време компанията им купи други по-малки играчи на пазара, сред които "Вива кредит" и "Аксес файнанс".