Конгломератът от Банкок Charoen Pokphand Group CP, собственост на най-богатия човек в Тайланд е избран за изграждането на високоскоростен железопътен проект. Офертата на компанията е съвместен проект с още 12 фирми. Тя възлиза на 6,8 милиарда долара и ще свързва основните три летища в страната.

Комитетът, представляван от тайландския премиер Прают Чан-Оча избра съвместен инвеститор за общия проект в партньорство между държавата и частния сектор. Приоритет е бил този вариант, който ще изисква най-малко държавни средства, пише Reuters, позовавайки се на данни от Комитета по политика на Източния икономически коридор (EEC).

Решението на правителството идва след като CP и 12 други компании съвместно подават оферта на стойност 6,8 милиарда долара. Целта е железопътната линия да свързва летищата Suvarnabhumi, нискотарифното Don Muang и U-Tapao в източната част на Тайланд.

По план времето, необходимо за изграждането му, е 5 години и ще оперира в рамките на това партньорство - между държавата и частния сектор, 45 години.

Проектът на EEC е част от плана на правителството да стимулира инвестициите във високотехнологичната индустрия, които могат да бъдат привлечени от евтината работна ръка.

CP е собственост на Данин Черавенот, чието богатство се оценява на 16,5 милиарда долара, а това го прави най-богатия човек в Тайланд.

CP, която няма опит в железопътното инженерство, е заявила, че нейните партньори включват китайските компании CITIC Group Corp, China Railway Construction, южнокорейската Hyundai, германската Siemens, Thai Development от Италия и японската Bank of International Cooperation.

Някои от техните полета на дейност са свързани със свинеферми и птицеферми, както и с магазини, недвижими имоти и телекомуникации.