Преди две седмици платформата за споделени превози Uber обяви, че планира да работи в партньорство с най-големия си конкурент Didi Chuxing на китайския пазар.

Осъществяването на магасделката между най-популярните компании в сектора обаче може да бъде възпрепятствано от антимонополните регулатори в азиатската страна, които трябва да дадат своето одобрение за нея.

Uber се обединява с най-големия си конкурент

Uber се обединява с най-големия си конкурент

Ето кой е той

Сливането на Didi с китайската фирма на американския старт-ъп – Uber China, ще създаде гигант с капитал от 35 милиарда долара, който ще държи почти 90% от пазара в Китай.

Редица експерти смятат, че е малко вероятно министерството на търговията във втората по големина икономика в света да даде зелена светлина за споразумението, пише Bloomberg.

Като причина за това може да се посочи и консервативният поглед на Пекин върху т.нар. “споделена икономика”. Uber и Didi Сhixing оперират в страната от години, но едва през миналия месец властите там ги легализираха.

“Сделката изисква много сложен процес за установяване на монополния статус. Данните за приходите и пазарния дял не са достатъчни, за да отразят цялостната картина”, коментира експерт.

Междувременно няколко дни след като излезе новината за възможното обединяване на Didi Chuxing и Uber China говорителят на китайското министерство на търговията заяви, че двете компании не са подали заявка за сделката пред институцията.

Uber готова за сливането с китайската Didi. Властите в Пекин не знаят за сделката

Uber готова за сливането с китайската Didi. Властите в Пекин не знаят за сделката

Компаниите не са подали заявка за обединението си