Националната банка на Сърбия не е дала разрешение на българския фонд River Styxx Capital да придобие мажоритарна собственост в Telenor Bank. Причината, казват от институцията, е, че фондът не покрива изискванията на регулатора, пише "Вечерни новости".

Съобщение на страницата на централната банка няма, но от норвежкия телеком са потвърдили за отказа. River Styxx Capital трябваше да придобие 85% от банката, а другите 15% да останат собственост на Telenor.

Сръбската банка на Telenor става българска

Сръбската банка на Telenor става българска

Роден фонд придобива 85% от нея

В отговор, Елвин Гури, ръководител на фонда, заяви, че дружеството няма да се откаже от инвестицията. "Вярваме в потенциала на Telenor Bank и искаме да влезем в банковия сектор в Сърбия като нов инвеститор", каза той, допълвайки, че разговорите с регулаторите ще продължат, докато бъде намерено решение.

Telenor създаде банката през 2014 г., придобивайки клона на KBC. Към момента институцията има около 350 000 клиента.

Елвин Гури е български бизнесмен, роден в Албания. Той e eдин oт cъздaтeлитe нa извecтнaтa ĸpeдитнa ĸoмпaния Јеt Fіnаnсе, пpoдaдeнa пo-ĸъcнo нa ВNР Раrіbаѕ. Oпитният финaнcиcт e paбoтил и зa Eвpoпeйcĸaтa бaнĸa зa възcтaнoвявaнe и paзвитиe и РrісеwаtеrhоuѕеСоореrѕ.

Както вече е известно, норвежката Telenor може да напусне изцяло пазара в Югоизточна и Централна Европа, като в момента оценява оферта на американски фонд за придобиване на активите в региона.

Telenor потвърди, че има купувач за бизнеса ѝ в България

Telenor потвърди, че има купувач за бизнеса ѝ в България

Остава обаче въпросът кой е той