Японският гигант Toyota обяви, че планира да купи автомобилния производител Daihatsu. Най-голямата автокомпания в света ще предложи 0,26 свои акции за всяка акция на фирмата. Сделката ще се извърши с размяната на ценни книжа между Toyota и Daihatsu, като тя е насрочена за 1 август, съобщава Bloomberg.

Преди време от ръководството на Toyota заявиха, че ще се фокусират върху по-тясно сътрудничество с конкурентите си в Япония заради затрудненията покрай забавянето на продажбите в глобален мащаб.

В това отношение от компанията заявиха, че ще задълбочат партньорството си с Mazda, както и че обмислят подобно и със Suzuki.

Независимо от по-слабото търсене през 2015 г., Toyota беше единственият автомобилен производител, който продаде над 10 милиона коли в световен мащаб. Въпреки това доставките на японската корпорация се свиха с 0,8%.

Лидерът по продажби на автомобили Toyota няма да предаде трона скоро

Лидерът по продажби на автомобили няма да предаде трона скоро

Въпреки силната конкуренция

За сравнение германският лидер Volkswagen отчете с 2 на сто по-слаби продажби, а американският General Motors регистрира ръст от 0,2 на сто. Миналата година не беше особено добра за Daihatsu, която регистрира спад от 13 на сто до 794 хиляди продадени автомобила.