Италианската банка UniCredit обмисля сделка с френската Societe Generale (SocGen), като подобна стъпка би обединила две от най-големи финансови институции в Европа, посочва Bloomberg в своя публикация, позовавайки се на FT.

Според информацията главният изпълнителен директор на UniCredit Жан Пиер Мустие, който е французин и е работил за SocGen, разработва тази идея от няколко месеца, твърдят запознати. От своя страна ръководството на френската банка също проучва възможностите за подобно обединение.

Със сигурност такива преговори биха били на много ранен етап и също така настоящата политическа ситуация в Италия би била сериозна пречка за тях. Според източниците първоначално е бил избран срок от 18 месеца за извършването на обединението, който по-късно е бил отхвърлен.

Втората най-голяма банка във Франция от доста време търси възможности за обединение с друга финансова институция, но евентуална такава с UniCredit няма да бъде постигната в следващата поне една година, твърдят запознати.

През миналата година позиционираната в Милано банка, която е най-голямата в Италия по активи, обмисляше алтернативата за потенциално сливане с германската Commerzbank, която си търсеше нов купувач.

UniCredit и Credit Agricole с интерес към Commerzbank

UniCredit и Credit Agricole с интерес към Commerzbank

Ще отвори ли германското правителство пътя към евентуално сливане?

Възможната консолидация между най-големите участници на банковия пазар в Европа е гореща тема през последните месеци на фона на ниските нива на лихвите и отслабналите печалби на финансовите институции.

За възможното обединение между UniCredit и SocGen се заговори още през 2016 година. Тогава медии в Италия съобщиха, че във финансовите кръгове активно се обсъжда възможно сливане между двете банки.

UniCredit се обединява със Societe Generale?

UniCredit се обединява със Societe Generale?

От двете банки отказват коментари на този етап

През септември главният изпълнителен директор на UniCredit заяви в интервю пред Bloomberg, че не се обмислят големи продажби или придобивания през 2019 година.

"Нашият план е органичен план, ние ще работим за по-голяма активност за изцяло органичен растеж до края на този план", коментира той по отношение на стратегията банката за увеличение на печалбата до 4,7 милиарда евро през следващата година.

"След 2019 година всякакви възможности са отворени и ще обърнем внимание на най-добрите алтернативи", заяви още той тогава.

От SocGen от своя страна отхвърлят твърденията за "каквито и да било обсъждания за потенциално обединение с UniCredit" в имейл, изпратен в отговор на Bloomberg.