Сделка за десетки милиарди долари е напът да създаде нов гигант на световния фармацевтичен пазар. Акционерите на дружеството Takeda Pharmaceutical дадоха своето "да" за придобиването на компанията от листнатата в Лондон компания Shire срещу сумата от 62 милиарда долара.

След продължителни преговори главният изпълнителен директор на японската Takeda Кристоф Вебер е успял да убеди акционерите на компанията да подкрепят сделката.

Това идва в подкрепа на плана на Вебер за пълна трансформация на компанията с 237-годишна история, която сега ще се нареди сред най-големите фармацевтични групи със сериозно присъствие на американския пазар, пише Bloomberg.

В резултат на гласуването на акционерите ценните книжа на дружеството са поскъпнали с 1,1% на борсата в Токио в сряда. Въпреки това цената им остава с 23% надолу, като тя спадна осезаемо след новината за евентуалната сделка, обявена през март.

От друга страна ценните книжа на купувача Shire записаха пореден ръст от 3,6 на сто. Само от март насам те са поскъпнали с 53 на сто.

Освен една от най-големите фармацевтични компании обаче Takeda вече е и една от най-задлъжнелите. За целите на сделката дружеството е трябвало да поеме дълг от 30,9 милиарда долара.

Именно високото ниво на дълга на компанията беше едно от основните притеснения на акционерите й. Малка група инвеститори, включително наследника на нейните основатели, още преди време се обявиха твърдо против придобиването.

"Ние сме против това, защото финансовите рискове са прекалено големи, а очакваните ползи са доста ограничени", коментира Казухиса Такеда, който бивш директор на Takeda и е наследник на семейството, което създава дружеството преди повече от два века.