Amazon планира да изкупува половината от електроенергията, произведена от нова вятърна централа в Нидерландия. Миналата година стана ясно, че консорциум от Shell и Eneco си ще строят проекта в Северно море. Вятърната централа ще е с мощност 759 мегавата. От Amazon заявиха, че ще купуват повече от 380 MW от продукцията, за да захранва операциите си в Европа, предаде CNBC.

Очаква се вятърният парк да заработи до 2023 година.

Вятърният парк ще се намира на 18,5 километра от холандското крайбрежие, ще е с площ от 125 квадратни километра и ще се управлява от консорциума CrossWind, който е съвместно предприятие между Shell и Eneco.

Според предварителната информация ще включва 69 вятърни турбини от Siemens Gamesa с мощност 11 MW. Паркът ще бъде по-голям от най-големите вятърни паркове в ЕС в момента - Борселе 1 и 2, които имат капацитет от 752 мегавата. Те също са на територията на Нидерландия.

Неведнъж Грийнпийс обвинявал Amazon, че компанията е относително потайна относно енергийните източници, които използва за захранване на центровете си.

Според гиганта в електронната търговия холандският проект ще го доближи до целите да бъде въглеродно неутрален до 2040 г.

Към момента Amazon е изградила или е участвала в изграждането на 125 соларни паркове. Към момента проектите за възобновяема електроенергия на Amazon генерират повече от 6,9 гигавата енергия и доставят повече от 20 млн. мегаватчаса ток годишно, казват от компанията.