Преди две години руският президент Владимир Путин въведе ембарго върху редица селскостопански стоки, произведени в Европа, в отговор на наложените от Запада санкции срещу Москва.

И докато рестрикциите удариха финансовия и енергийния сектор на Русия, те дадоха тласък на производството на храни в страната. Според данни на рейтинговата компания ACRA консумацията на чуждестранни храни и напитки там е паднала до историческо дъно.

В момента продажбите на вносни такива продукти представлява едва 22% от всички продажби, което е значително под нивото от 34% през 2014 г., посочват от фирмата в свой доклад, цитиран от Bloomberg.

Най-осезаемо тази тенденция се усеща в производството на сирене в Русия. Делът на произведеното извън страната сирене е бил 23 на сто през първата четвърт на 2016 г., което е доста под 49 на сто две години по-рано.

Спадът при свинското месо е до 8,5% от 18%, посочват още от ACRA.

Експертите коментират, че освен осезаем ръст в селското стопанство, Русия отчита забавяне на темпа на инфлацията през тази година, въпреки че показателят все още е на ниво от 7,2 на сто.

“Ембаргото и спадът на вноса на храни направиха инфлацията в Русия по-стабилна и по-зависима от политиката на Централната банка”, смята анализаторът в ACRA Дмитри Куликов.