Газохранилището Хайдах в Австрия - едно от най-големите в Централна Европа - може да не е в състояние да получи доставки на природен газ преди следващата зима, заради липса алтернативни източници на руския "Газпром", коментират австрийски енергийни служители пред Bloomberg.

Площадката Хайдах е построена и използвана от Газпром и е една от най-големите в Централна Европа. Тя има капацитет да побере достатъчно природен газ, за ​​четири месеца потребление в Австрия.

"Газпром" спря по-рано този месец доставките на газ за Gasprom Germania GmbH, бившето дъщерно дружество, което Германия иззе преди няколко седмици.

В отговор на западните санкции Русия наложи санкции на дъщерните дружества на "Газпром" в Европа, като им забрани да доставят руски газ.

Според германският министър на икономиката Роберт Хабек доставките на газ за някои звена на "Газпром" Германия са спрени.

"Газпром и неговите дъщерни дружества са засегнати", коментира Хабек, цитиран от Reuters. По думите му "товазначи, че някои от дъщерните дружества не получават повече газ от Русия".

Спирането на руските доставки за германското подразделение на Газпром може да значи празно хранилище. В момента мястото за съхранение е свързано само с тръбопроводната мрежа на Газпром.

Австрия ще трябва да изгради нова тръбопроводна връзка от най-близкия газопровод Penta West. Това заяви австрийският оператор Gas Connect.

Строителството не може да се случи преди началото на следващата зима и Австрия може да остане в безизходица.

Към 26 май капацитетът за съхранение на газ в Австрия е под средното за ЕС от 44%, като съхранението в GSA Haidach е на нула, според данни на Gas Infrastructure Europe.